Как Стратегията за детето се препъна в интересите на евангелски секти

Съмнителни пастори, бизнесмени и бдителни до агресивност националисти продължават да подхранват истерията с "джендърския кръвен данък"

Ина Валсто

"Отнеха почти всичко на България. Останаха само децата, не позволявайте да отнемат и тях чрез "Норвежкото еничарство". Под този наслов на 11 май загрижени майки отново ще се организират срещу приемането на Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г. Поредният протест ще се състои, въпреки  че след негативната реакция на част от обществото премиерът Бойко Борисов разпореди работата по документа да бъде прекратена. 

strategia_dete.jpg

Тениските, с които ще бъдат облечени противниците на Стратегията за детето на масовия протест утре. Със забрадка и железен юмрюк традиционният българин се изправя срещу норвежкия джендър. Снимка: фейсбук

Спирането на "антибългарската" стратегия обаче се оказва недостатъчно, за да заглуши спекулациите, които продължават да се множат лавинообразно. Разтревожени родители са убедени, че  документът ще бъде прокаран тихомълком, което ще даде карт бланш на държавни и социални служители да отнемат и дори 

да отвличат "бели и здрави българчета" от техните семейства

Пропагандната машина бе задействана, а манипулативните интрепретации бяха подхранени и от някои неясни и "субективни" дефиниции в стратегията, като "небрежно отношение" към детето или възпитание по „вреден за развитието му начин“. 
Но вместо тези формулировки да бъдат прецизирани след обществени дебати и страната ни да се сдобие с някаква базисна рамка за защита на малтретираните деца в идните 10 години, страховете на родителите бяха яхнати от различни религиозни и националистически организации, чиито опорни точки в голяма степен повтарят истерията около Истанбулската конвенция.
Основната пропагандна линия е, че Норвегия ни дава някакви милиони, а в замяна България, посредством социалните си служби и измисляйки си нередности по детски площадки и пързалки,  ще отнема български деца от родните им семейства и ще ги дава на еднополови норвежки двойки, а може би дори на педофили. Прокара се и тезата, че тези деца ще бъдат използвани за донори на органи в Норвегия.

Плашилото на "джендърския кръвен данък" и "либералното еничарство" 

беше размахано от силно компрометирани по един или друг начин личности. Проследяването на тяхната професионална и лична биография поражда редица въпроси за нивото на експертизата им, мотивите и финансите, които обезпечават будната гражданска съвест и ревностната защита на "традиционните български семейни ценности". 
Тезата им накратко: "соросоидите, ционистите, джендърите, сатанинските фондации и бездетната европейска администрация" са съюзили с цел кражба на расови "етнически българчета" за хомосексуални и други подобни извращения.
Разгърна се екстремна реторика- ще ти вземат детето, ако съсед се оплаче, че то плаче; ако го прибереш насила от парка; ако не го ваксинираш срещу морбили; ако то реши, че парите за закуска са му малко, или ако го накараш да си измие зъбите. 
Последваха протести на фрустираните майки, някои от тях дори триумфираха по социалните мрежи, че са скъсали плакати от вратите на училища с държавния телефон за деца в риск; за деца, претърпели побоища и травми, издържани в духа на "българските традиционни ценности" . Впрочем, телефонът е 116 111 и съществува от повече от 10 години.

Норвежкият финансов механизъм

Един от неотменните доводи, изтъквани от антиджендър активистите в подкрепа на тезата за отвличането на "расови български деца от хомосексуалисти" е Норвежкия финансов механизъм. Наречен е така, а не "оперативна програма", тъй като Норвегия не е членка на ЕС, но е част от единния пазар по силата на Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП). Иначе принципите на финансиране по този "сатанински механизъм" са същите като тези за Кохезионния фонд на ЕС. В периода 2009-2014 г. безвъзмездното финансиране за Югоизточна Европа възлиза на 804,6 млн. евро, като България е усвоила почти 80 млн. евро (отличник е Полша- 270 млн. евро). 

Кой стои зад организациите "Поход за семейството", "Справедливост" и "Общество и ценности"?

Основната линия на пропаганда бе подклаждана от няколко религиозни организации, сред които се открояват "Поход за семейството", Асоциация "Общество и ценности" и гражданско сдружение "Справедливост''. 
Те яростно се борят за "утвърждаване на брака между мъж и жена и на традиционното българско семейство". Сякаш в нашия законов ред има друг възможен или утвърден брак, извън посочения...
Тези "религиозни" организации са тясно свързани с евангелистки и методистки секти. Те настояват за редица анахронични  и абсолютно несъвместими с реалностите на настоящия век ограничения: например да се инкриминира фактическото  съжителство и всички, които живеят без брак, да нямат никакви права. Това се случва в общество, в което 60% от децата се раждат именно в такива семейства (по данни на Националния статистически институт към 2017 г.)
Според доктрината на "Поход за семейството" инвитро оплождането трябва да се преследва от закона, а някои нейни последователи наричат тези деца "деца на сатаната". Борят се да се въведе домашното образование, а осиновяването в чужбина да отпадне. Ненужно е да споменаваме, че това би отнело единствения шанс за някои групи деца и те на са точно "белите арийчета". 
Основен поборници за "правдивата кауза" са 
 евангелистите Ивайло Тончев и Михаела Джоргова, 

председател  на Асоциация "Общество и ценности".  Те се обявяват против разводите, еднополовите бракове и „надигащия се империализъм на Западните сили, чиито правителства не искат нищо по-малко от това да колонизират идеологически семейството“. 
Асоциацията е част от неоконсервативния фонд World Congress of Families - американска неправителствена организация, която подкрепя ценностите на християнската десница в цял свят.  
Джоргова е редовен застъпник в "църковните борби" на "апостол" Георги Бакалов. Той е основател на „Апостолска реформирана църква“ и „Прелом“.
В зората на демокрацията въпросният Бакалов доведе в България шведския пастор Улф Екман (преди няколко години Екман се трансформира в католик) и публиката се превърна в шокиран свидетел на 

масови „изцеления“ по стадионите

Неговата "Слово на живот" и проповедите му поставиха началото на петдесетничеството у нас през 90-те години на ХХ век. 
Съпругът на Михаела- Александър Джоргов, също е бил пастор в „Прелом“.  Справка в Търговския регистър показва, че освен всичко друго той е съдружник на пастора в сектата "Право на живот" Георги Бакалов в три фирми. Първата- "ПРОВИДЪНС КОНСУЛТ ЕНД ТРЕЙДИНГ", се занимава с покупка на стоки за препродажба. Предметът на дейност на втората- "ЛАНДХИЛ ФАЙНЕНШЪЛ", е отпускане на заеми, търговия с финансови инструменти и пр. Третата- "МАСТЪР БЪЛГАРИЯ", провежда езикови курсове. 
В борбата срещу Стратегията за детето се включи и гражданско сдружение''Справедливост'' на адвокат Иван Груйкин, който е член на Съвета на директорите на станалата печално известна покрай "Апартаментгейт" фирма "Артекс".  

Намесата на патриотите

Мощният "националистически" поход срещу стратегията за детото събра хора с най-разностранни интереси. Сред най-дейните активисти  за опазването на "традиционното българко семейство" от "норвежките джендъри" са адвокат Петър Николов и самоотверженият ловец на бежанци по границата - Петър Низамов-Перата. 
Освен дежурен радетел за всичко българско и родно, до 2009 г. Перата е сред близкото обкръжение на покойния Калоян Стоянчов-Голямата Рижа, сочен за приближен на Митьо Очите. Низамов нееднократно е осъждан за различни престъпления.
Към днешна дата Перата е пръв стожер на "българското семейство" и е част от организацията "Български юридически комитет - защита на гражданите с правни средства " (БЮК). Цялата идеология на това сдружение се заключава в слогана му: "Антипод на Български хелзински комитет". 
Именно каузата по "охраняване" на изконните ценности на българското семейство събира Низамов с адвокат Петър Николов, кандидат на ВМРО за кмет на район Аспарухово във Варна през 2015 г. 
В началото на тази година социалните служби отнемат новородено от самотната майка Симона Алекова от смолянско село Арда. Мотивите на социалните са, че в семейството няма условия за отглеждане на детето- бабата е алкохоличка, а майката- 26-годишната  Симона, е умствено изостанала, за които свидетелстват и разказите на близки и съседи на семейството.
Историята безспорно е със силен социален заряд, а обяснението на двете жени, подхванато или внушено от адвокат Николов и Перата, е издържано изцяло в духа на норвежката конспирация за "кражба на етнически българчета от майчината кърма": 
"Взеха ни го, защото е бяло, здраво и красиво, а и е момченце!". 
Делото е спечелено, адвокатът е герой , а Перата е  с нов облик  - защитник  на бедните и онеправданите срещу световната джендър конспирация:
"Османците са отвличали български деца, за да ги направят еничари, но дори и тогава турците са били много по-човечни и милозливи от сегашните норвежки бюрократи... Но дори османците са отнемали само по едно дете на семейство. А тези идват и обират децата на хората . По 2 , по 3 , по 4, по 11 наведнъж взеха в Русе. На етнически българи".
Повече може да видите ТУК.

Тоталната невъзможност на компетентните институции да обяснят човешки тази Национална стратегия, която в крайна сметка защитава децата от физическо насилие, отвори кутията на Пандора, от която изпълзяха всевъзможни НПО-та с подозрителен религиозен уклон, които правят подписки, изнудват правителства, уволняват социални служители, привличат подръжници от криминалния контингент и в крайна сметка за пореден път успяха да подменят с кресливи лозунги обществените дебати по приемането на официален документ за превенция на децата в риск.