В операция на КГБ и ДС патрирах Кирил пробутва българския агент „Дамянов“ в Световния съвет на църквите

Проблемът с Македонската църква е тайната мисия на руския патриарх у нас

Патриарсите Неофит и Кирил

Руският патриарх Кирил ще бъде най-висшият гост от Русия за тържествата на 3 март. Годишнината от Освобождението ни вероятно ще бъде просто фон на това, което Русия ще чества действително на територията на държаваq председателстваща ЕС – 140 години от Руско-турската война. Но това е друга тежка тема. По-важно за нас е какъв ще бъде задкулисният смисъл от визитата на Кирил. Няма съмнение, че целта е БПЦ да потвърди своята 

вярност и преданост към Русия, 

независимо от националните интереси и каузи. По време на режима на Владимир Путин руската църква се превърна в подходящо оръжие за налагане на политики и стратегии в чужди държави под формата на православие и панславянство. И по времето на СССР, и днес Руската църква продължава да бъде под плътния контрол на КГБ, а сега на нейния наследник ФСБ. 

Богословът доц. Дилян Николчев предостави на Faktor.bg два интересни документа от архива на ДС, които вече са разсекретени, но показват много ясно, как по времето на комунизма под ръководството на КГБ и ДС са работили братските църкви. Главно действащо лице в документите е самият днешен патриарх Кирил. През периода 1982-1984 г. той се води арихепископ Кирил Вибургски, ректор на Ленинградската духовна академия. Документът от архива на ДС свидетелства за съвместна планирана операция на двете тайни служби за прокарване на важни решения в Световния съвет на църквите в Женева. Справката е изготвена от полковник Тодор Тодоров, шеф на отдела по религиите към Шесто на ДС. В нея той посочва, че в изпълнение на съвместен план с отдел 05 на КГБ чрез българския агент „Дамянов” е придобита ценна информация, отнасяща се до изборите за генерален секретар и зам. главни секретари на Световния съвет на църквите в Женева. КГБ, чрез своите агенти осъществява оперативно мероприятие, целящо избирането на „подходящи“ кандидати на тези висши религиозни постове. Неслучайно на единия от тях – зам.-главен секретар – е избран български агент, бивш професор в Духовната академия (вече покойник) – агент „Дамянов". Кирил Вибургски лично се ангажира да

лобира за избора на българския агент

Освен това ректорът на Ленинградската духовна академия настоява на важни постове в Световния съвет на църквите да бъдат издигани повече лица от източно-европейските страни, тоест от социалистическите.

В един от документите е поместено изказването на Конрад Райзел, зам.-генералния секретар на ССЦ преди „подмяната“ му с агенти на братските служби, който възразил остро на руската „църковна“ агресия, осъществявана чрез Кирил. Той дава много точна характеристика на истинската същност на „руската православна политика“: „...русите имали странна аритметика, служейки си с понятията светове и райони, като заменяли понятието Източна Европа с Православни църкви и че Руската православна църква /РПЦ/ използувала всяка възможност за налагане на своята власт“.

В справката на полковник Тодоров не се посочва директно, че Кирил Вибургски е агент на съветските служби, но като се има предвид ролята му при тази операция, за която изрично се подчертава, че е „съвместна“ операция на КГБ с останалите братски служби, принадлежността му е очевидна.

След разпадането на СССР през 1991 г., по времето на Елцин депутати от руската Дума публикуваха списък с имена на агенти на КГБ. Днешният патриарх Кирил фигурираше като агент „Михайлов”. Руската държава не е разсекретявала документи за дейността на КГБ, за да се проследи дейността на Кирил, но името му излиза в секретни справки на българските и естонските комунистически служби.
Няма съмнение, че и зад сегашната визита на патриарх Кирил се крият 

геополитически интереси на Кремъл,

свързани преди всички със Западните Балкани и Македония. Целта е да се стопира разширяването на НАТО и ЕС. България ще бъде използвана като оръжие на Кремъл в тази политика. Външният миниситър на Русия Лавров само преди дни в Белград недвусмислено посочи, че Македонската православна църква води разколни действия и трябва да остане под опеката на Сръбската църква. Часове по-късно не закъсня и изявлението на Волоколамският митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия и викарий на патриарх Кирил. В интервю, цитирано от сайта "Локално.мк", той заяви недвусмислено, че „Македонската православна църква трябва да реши проблема си в диалог със сръбската, а Българската православна църква трябва да изрази позиция, солидарна с тази на Белград“.

До този момент патриарх Неофит и Св.синод мълчат за опита на Русия да се меси в църковния и живот. Няма съмнение, че патриарх Кирил ще наложи на Неофит политика, стопираща искането на Македонската църква – Българската да й стане майка. Просто двамата патриарси вероятно ще се разберат като 

офицери от бивши братски служби

На Неофит няма да му е трудно да убеди клириците в руските позиции, защото много от тях са също бивши агенти на ДС, а останалата част са заклети русофили. Ако това се случи, предателството на Българската спрямо Македонската църква ще бъде един от най-големите духовни национални погроми в най-новата ни историята.