Петър Колев: Не зная кой лъже македонците, че могат да променят правилата за влизане в ЕС

Проблемът е в Скопие и решението може да дойде само от там

Ще се наложи македонският политически елит да се сблъска с истината и редица представители на европейски страни споделят тази истина. Аргументите, че Македония дълго е чакала да се присъедини към ЕС не е аргумент за присъединяване, че е малка страна също не е аргумент за присъединяване към ЕС. Македонският политически елит продължава да лъже собствените си граждани за това, че някой друг пречи на европейската им интеграция, проблемът е в Скопие и решението може да дойде само от Скопие. Това заяви пред бТВ Петър Колев, изпълнителен директор на БГНЕС, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ и координатор на „Центъра за стратегически анализи и планиране“.

Ангажиментите за промяна в конституцията и преговорната рамка, може да се направят само в македонските институции и образователна система. Този период, който е пред нас, следващата седмица ще пристигнат външните министри на Франция и Германия и в Скопие, ще се изрази категоричната позиция, че няма как Македония да продължава да шикалкави. ЕС казва, че този нереформиран геополитически проект, изпълнен с омраза и антибългаризъм, не може да допуснем в ЕС, категоричен е Колев.

Не знам защо някой в Скопие продължава да лъже собствените си граждани, че ще успее да промени правилата за влизане в ЕС. Промяна на преговорна рамка, и това което някой се опитва да излъже, не се е случвало в процеса на преговори с ЕС. Българските граждани занаят каква висока цена се плаща по пътя за преговори за ЕС. Нека да се реализират ангажиментите, които са подписани, призова Колев. Македонизмът осъзнава, че идва неговият край, говоря за онзи комунистическият продукт на титовистка Югославия и подкрепен от Коминтерна навремето, той разбира, че няма място в ЕС. Тези хора се опитват със зъби и нокти да държат далече Македония от ЕС. Убеден съм, че започва един нов период в отношенията между Скопие и София. Искам през този период да започнем да градим доверие и конкретни неща да се случат. Убеден съм, че отношенията между РС Македония и България са на европейския път. Македонският европейски влак е сложен, въпросът колко бързо ще се движи към ЕС, зависи само от властите в Скопие, подчерта още Петър Колев.