Петър Славов: Нещата май вървят към следващи предсрочни избори

Инициативата трябва да поемат по-малки партии, които ясно да кажат какво ще направят, посочи юристът

Петър Славов

Петър Славов

"Като че ли вече нещата се подготвят за поредните предсрочни избори." Това мнение изрази пред БНР Петър Славов, депутат от 43-ото Народно събрание, член на Висшия адвокатски съвет.

Според него основните политически партии започват да обтягат отношенията си, дори изглежда, че някои "влизат откровено в предизборна кампания".

Славов смята, че "при прехвърчащите искри между ГЕРБ и ПП" в парламента трябва "да мислят сериозно за третия мандат и евентуално кой да го поиска, на кого да бъде предложено да бъде даден и кой би поел отговорността с кратък хоризонт да преведе страната през кризите на зимата".

"Някой трябва, от по-малките политически сили, да излезе напред и да каже – аз искам третия мандат, с него ще направя това, това, това и това. Сега е моментът за смели действия."

Славов изрази учудване от, по думите му, късната дата, обявена от президентството за свикване на новото Народно събрание.

С разтеглянето на срокове "нещата се подготвят за това да нямаме все пак предсрочни избори в навечерието на Коледа, а да могат да бъдат отсрочени за началото на следващата година, някъде в края на февруари".

"Това очевидно не е добър вариант. Очевидно има много проблеми за решаване и отивайки на поредните предсрочни избори, ми се струва, че още доста неприятни изненади ни чакат."

Юристът не е оптимист за приемането на законопроектите, касаещи Плана за възстановяване, ако настоящият парламент има кратък живот.

"Тези прословути 22 законопроекта не съм ги видял написани и показани", подчерта юристът.

"Имам чувството, че в момента някои политици скучаят и в липсата на конкретни ангажименти се чудят какво да измислят, за да бъдат интересни, мислейки си, че така трупат някакви политически дивиденти, а като че ли става точно обратното", посочи Петър Славов.