Петър Стоянов: Зико е човек на честта и на дадената дума

Здравко Димитров няма да бъде човек от улицата, инсталиран на кметското място, заяви бившият президент

Петър Стоянов

Петър Стоянов

„Ако стане кмет на Пловдив, Здравко Димитров да не забравя старите приятели“. Това пожелание към Зико отправи президентът на България (1997-2001 г.) Петър Стоянов, цитиран от Marica.bg.

Двамата се познават от 35 години, когато областният управител е завършвал баскетболната си кариера, а бъдещият държавен глава е бил млад адвокат. Те се срещнаха снощи на представянето на най-новия албум „Филипополис“ на археолога Елена Кесякова и на Димитър (Мимо) Райчев в Alchemist Residence в Белащица.

“Винаги съм харесвал Здравко. Първо, защото е човек на честта и на дадената дума. Второ, защото никога не е бил заложник на разточителната политическа бъбривост, така характерна за последното поколение политици“, допълни Стоянов.

Според бившия президент през последните години въпреки че е бил районен кмет и сега е областен управител, и е имал всички основания да си вирне носа, Здравко Димитров продължава да върви по улиците на Пловдив и да поздравява старите съученици и приятели.

„Той няма да бъде човек от улицата, инсталиран на кметското място. Вече има достатъчен административен опит. И най-вече достатъчно много приятели, които да му помагаме. Слава богу, той все още се вслушва в нас. И да не се възгордееш един ден и да кажеш: Не искам съвети и акъл от никого“, пошегува се Стоянов.

По думите му най-важното качество за един кмет е балансираността и стабилността. Хората така искат да виждат кмета, а не човек, който днес казва едно, а утре – друго. Той трябва да държи на думата си и да е предвидим.

„Кметът отговаря за всекидневните болки на хората за разлика от политиците от т.нар. по-горно ниво. Но тези всекидневни болки са истинският живот на хората“, заключи експрезидентът.