Петър Танев: Много хора в българските институции нямат представа какво се случва в Русия

Ако Александър Стоцки бъде върнат, ще го преследват

Много хора в българските институции нямат представа какво се случва в Русия, заяви пред БНР Петър Танев от опозиционното сдружение „За свободна Русия“. Той представлява руската опозиция в отношенията с ЕП в Брюксел. 

Вчера сдружението организира демонстрации в София, Варна и Бургас срещу отказа от предоставяне на убежище у нас на руския гражданин Александър Стоцки, което може да доведе до екстрадирането му.

Очаква се утре да се произнесе последната инстанция в България по делото на Стоцки, който обжалва решението на Държавната агенция за бежанците да му откаже предоставяне на убежище. 

Той се противопоставя на политиката, водена от Путин, и на войната в Украйна. Въпреки това е получил  призовка за мобилизация: 

"Никой не знае какво ще стане с мен. Получих първоначалното решение на Държавната агенция за бежанците. Не виждам друг вариант, освен да подам жалба. То все едно  е изготвено от човек, живеещ в бункер, далече от реалността. Пише, че в Русия вече 20 години има демокрация, работещи демократични институции, честен съд и съдебна система. Неща, които нямат нищо общо с реалността."

Петър Танев смята, че разрешаването на този казус е изключително важно за руските бежанци: 

"Държавната агенция за бежанците трябва да се вгледа по-обективно. Те бягат по политически причини."

Танев обясни, че целта му е да информира българите какво се случва в Русия и да предотврати кремълското влияние, което е много сериозно. 

"Може да го забележим и в казуса с Александър." - посочи той.

Ако Стоцки бъде върнат в Русия, той може да бъде преследван, защото е политически активист, подчерта Петър Танев: 
"Имаше много участия в България. Съществува сериозна опасност да бъде изпратен на фронта."

ЕС няма адекватна нормализирана политика за хората от Русия, които бягат от войната, обясни още председателят на сдружение  „За свободна Русия“.

"Не само България е в тази ситуация. Ще положа всички усилия хората да бъде изработена обща позиция и политика." - ангажира се той. 

Петър Танев отправи и призив към българските медии, когато пишат за Владимир Путин, да посочват, че е обвинен във военни престъпления и издирван от Международния наказателен съд в Хага: 

"Така контекстът се променя. Обикновеният зрител може да прочете нещата по различен начин."