Петър Витанов: БСП не може да ходи на изборите като просяк

Петър Витанов

Петър Витанов

Добрият резултат на БСП не може да бъде четвърта политическа сила. Не може партията да бъде патерица. Имахме министри, но са противоречиви вижданията за участието ни в правителството на Петков. Няма да се примиря, моята партия да бъде четвърта политическа сила. Надявам се БСП да излезе от тази безпътица. Това коментира в ефира на БНТ евродепутатът Петър Витанов.

Радев няма да ходи на избори. Ние трябва да излъчваме различни послания. Ние не трябва да бъдем като просяци, като такива да отиваме на избори. Ние трябва да се обединим, за да постигнем един по-добър резултат за българската левица, допълни евродепутатът. 

Витанов засегна и проблемите, свързани с различните кризи - пандемията, войната и климатичните помени, с които ЕС трябва да се справи. 

Има съществени проблеми с решаването на различните кризи. По отношение на климатичните изменения има огромна криза. Войната предизвика енергийна криза, но трябва време, за да се реши. Европа тъпри много негативи, европейците са особено потърпевши след украинци и руснаци, посочи той. 

Няма достатъчно газ, ако Европа изцяло се откаже от руския. Общите поръчки за газ няма как да се случат. ЕС е много амбициозен по решаването на зелената сделка, защото ние не можем да живеем по същия начин. Когато става въпрос за газовите интереси, можем да говорим за лицемерие. Включително и плащането в рубли говори за двоен станадарт по отношение на руския газ. По Турски поток също големи обеми от газ се получават. И Германия, и Италия продължават да купуват с рубли руски газ. Ние взехме едно идеологическо решение, да не купуваме руски газ, но реално пак го купуваме, не през последници, бе позицията на евродепутатът. 

Той изтъкна, че енергийната криза е функция и на войната. Тя може да водоизмени идеята за зелената сделка, но не и ЕС да се откаже от нея. За въглищата вероятно ще има някаква отсрочка. Но ЕС разбра, че е необхима промяна в енергийната политика. Тази война показа, че ЕС не е независима и оттам и не са независими нейните икономики, коментира Петър Витанов.