Петима на съд за опита за преврат в Германия

Смята се, че единствената заподозряна жена е била ръководител на групата

Петима германци бяха изправени пред съда за заговор за отвличане на министъра на здравеопазването на страната и сваляне на правителството в знак на протест срещу ограниченията, свързани с Covid-19.

Според прокурорите четиримата мъже и една жена са искали да "предизвикат условия, подобни на гражданска война, в Германия чрез насилие... за да предизвикат сваляне на правителството и парламентарната демокрация".

Заговорът е включвал планове за насилствено отвличане на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах - непопулярен сред крайнодесните групи заради мерките срещу Covid.

Заподозрените са вярвали, че Германската империя от XIX в. е истинската система на управление на страната и че трябва да се възстанови авторитарният управленски ред.

Смята се, че единствената заподозряна жена - назована като Елизабет Р. - е била ръководител на групата.

Техните убеждения съвпадат с тези на крайнодясното движение "Райхсбугер" (Граждани на Райха), което отхвърля демократичните институции на Германия и привлича все повече последователи.

Те са планирали да предизвикат прекъсване на електрозахранването в цялата страна, като повредят електропроводите, преди да отвлекат Лаутербах.

След това те са искали да свикат специално събрание в Берлин, за да свалят публично правителството и да назначат нов лидер - казват прокурорите.

Лаутербах призова за "строги" присъди, които да помогнат за "възпиране на подражателите".

Заплахите и дори заговорите за убийство на политици се увеличават благодарение на "силната социална поляризация" в германското общество, особено в онлайн платформите, каза той.

"Обществото продължава да се радикализира по крайни начини... То не се успокоява. Ще имаме още по-големи проблеми." - каза той пред списание "Шпигел".

Райхсбургите се радикализират все повече през последните години и се разглеждат като нарастваща заплаха за сигурността.

Друга крайнодясна група, планираща да свали правителството - включваща бивш депутат и аристократ - беше разкрита през декември, въпреки че властите не са я свързали с групата, която е планирала да отвлече Лаутербах. /БГНЕС