Петко Георгиев: Днес плащаме цената, която не платихме 90-те години, липсата на лустрация не беше грешка, а победа на ДС и комунистите

Петко Георгиев

Петко Георгиев

 Интересният въпрос е как ще реагира демократичната общност в София, която не можа да преглътне загубата на битката за лустрация  през 90-те години. Сега много хора казват, че е било грешка, че България не е провела лустрация в началото на прехода  - 91-92 година, която коства на България страшно много. Не, не беше грешка – това беше победа на ДС и комунистите. Това заяви в студиото на bТВ журналистът Петко Георгиев, коментирайки темата с тежкото десарско минало на кандидата на ПП-ДБ за кмет на столицата Васил Терзиев. Той е категоричен, че цената на тази победа на ДС и комунистите от 90-те години ще плащаме и сега на тези  местни избори 20 23 година в София. 

Благодарение на тази победа се създадоха комунистическата олигархия, мутрите, тези хора, които овладяха българската икономика и политическия модел в началото на прехода и които и до днес успяват да дърпат конците в България. Тази тежка загуба на демокрацията през 90-те години се връща днес. И аз си мисля, че ако днес трябва да плащаме  цена, която не сме платили 90-те години, която е натрупана вече с много повече история. Лустрацията би имала смисъл за онези лица които са участвали в репресивните служби на комунистическия режим. Но за техните деца и внуци императивът е малко различен, но поставя един важен въпрос пред българското общество и пред софиянци, изтъкна Георгиев.

Според него ако ГЕРБ реши да подкрепи кандидатура на един стар, чист седесар за кмет на София,  разделението на демократичната общност ще бъде факт и изборите ще изглеждат по друг начин. Но сегашното СДС, което е закачено  на ревера на ГЕРБ няма потенциал да извърши такава революция, смята анализаторът.