Петков: Ако не се случат реформите в службите и правосъдието ще останем държава на приказни герои на ужаса

Кирил Петков

Кирил Петков

Не разбрахме какво се случи снощи. Готови сме по всяко време за среща с ГЕРБ-СДС и да продължим разговорите. Това каза в ефира на Би Ти Ви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

Ние написахме заедно това споразумение. Ние започнахме от бяла страница. Затова бяхме изненадани от реакцията на нашите партньори, които казаха, че не могат да го подпишат, допълни той.

Той посочи, че е имало спор по позицията на Мария Габриел, но са отстъпили Габриел да бъде премиер и външен министър. А акад. Денков да бъде вицепремиер по европейските въпроси, защото те двамата си имат взаимно доверие. 

Кирил Петков обясни, че във фокуса на разговорите са били четири важни теми.

Първата голяма прогмяна е рестриктирането на плаващите мнозинство. 

Втората тема е била свързана с регулаторите – там да няма да има квоти, като бъде направен един прозрачен изборен процес, който да бъде отворен към гражданите. Регулаторите да се попълват не по партийна линия, а на базата на професионализъм и почтеност на кандидатите. 

Ние не искаме да имаме партийни квоти при изборите на регулаторите. Не искаме на ниво споразумение да гарантираме на една партия, че ще са единствени на масата, коментира още Петков, след като преговорният екип на ГЕРБ-СДС заяви, че няма да позволи партията да бъде „гумен печат на реформи“. 

Третата тема била съдебната система. Там дебатът е бил дълъг, като от ПП-ДБ са настоявали да се търсят допълнителни мнозинства, но никоя друга партия да няма гарантирано място на масата. Колегите им от ГЕРБ са искали рестрикция на евроатлантическото мнозинство в НС, което означава само ДПС да имат гарантирано място на преговорите. Докато те са казали заедно да се търсят мнозинства, заедно да се търсят кандидати, но без те са партийно обвързани. Това ще гарантира, че няма да има гнили ябълки в тези органи, категоричен е Петков.

И последната точка е била за реформи в службите. 

Ние настоявахме тази тема да влезе още в следващата пленарна сесия. Колегите тук имаха проблем с дефинирането на точната дата за започване на реформите. Ние сложихме крайна дата за реформите – 31 юли тази година. Гражданите усещат, че тези службине не работят за тяхната сигурност, изтъкна партийният лидер. 

Очевидно това споразумение е пречката, която не бих искал да ни прати отново на избори. Ако мисли държавнически Борисов, отивайки на избори с тази социология, нищо няма да променим. Но ще загубим еврозоната, освен това няма да влезем в управление в бъдеще, ако тези основни реформи не бъдат започнати. Защо – за няколко изречение? Защо да не използваме тези 7 дни, ако ГЕРБ-СДС вземе мандата, за да изчистим недоразумението между нас. Ние искаме ясно да видим, че реално ще се направят тези реформи, а не само театралничене пред хората. Това липсва на българските граждани. Аз моля заради нашите деца, които не бих искал да живеят с тези приказни герои на ужасите, а да бъдем една нормална европейска държава, тези реформи да се случат, призова в ефир Кирил Петков. 

Според Петков Приложение 1 за състава на правителството не е изпратено, защото „приемаме тяхното предложение – премиерът и вицепремиерът само се ротират“.

Той разкри, че ГЕРБ-СДС имат 7 позиции в новия Министерски съвет – премиер, външен министър, вътрешен министър, образователен министър, министър на иновациите, културен министър и министър на околна среда и водите. 

Ние сме готови да дадем и по-добра позиция за ГЕРБ. И след  месеца, ако направим тези реформи, за коитоговорим, да стигнем до паритет в управлението. Ако и ГЕРБ – СДС виждат нашите приоритети като техни, няма да има никакъв проблем, подчерта съпредседателят на ПП. 

Показахме, че може да имаме скандал всяка седмица, но това не ни движи напред. Или късаме споразумението и връщаме България в сивите времена, или показваме държавническо чувство за отговорност, изтъкна още Петков.

Запитан с какво си обяснява достигането на кризисния момент в преговори, Петков каза:

Явно има разлика между това, което преговорният екип постигна в това споразумение, и когато са седнали на ниво лидери в ГЕРБ. Минали са го и са казали, че тези договорки не работят за тях.

Тука има държавническо чувство за отговорност, никой не се моли. Няма лична молба, каза още Петков в отговор на въпроса защо година, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван, е търсен и призоваван към мъдрост.