Петков: Българските интереси за мен са приоритет

Той ще настоява европейските партньори да ни подкрепят за бежанците

Кирил Петков

Кирил Петков

Посоката е за хората, които бягат от войната и ако може да поемем някакъв грантов механизъм. Българските интереси за мен са приоритет, заяви премиерът Кирил Петков, който пристигна за Версайската среща.

Мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност, каза още Петков.

Петков подчерта, че не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането на бежанския поток от Украйна. И той ще настоява европейските партньори да ни подкрепят финансово – особено страните, които сме близо до конфликта.

По думите на премиера това ще е едната тема на лидерските разговори, а другата ще е енергийна. Петков изрази мнение, че не би се стигнало до спиране на руския газ, но, ако все пак това стане, България ще спре експорта на ток: „Виждам разбиране от европейските колеги, че в такава екстремна ситуация това би било възможно“. Премиерът не се ангажира със срокове кога България ще е независима от руските

енергийни източници, но подчерта, че ще се правят големи инвестиции във ВЕИ мощности и батерии.

Посоката е за хората, които бягат от войната и ако може да поемем някакъв грантов механизъм. Българските интереси за мен са приоритет, заяви премиерът Кирил Петков. /БГНЕС