Според Петков имало "тайна координация" Борисов, Радев и Пеевски, но се разпадала

Същевременно обвини ГЕРБ, че прикриват Радев за "Боташ"

Кирил Петков

Кирил Петков

“Има явно тайна координация между Пеевски, Борисов и Радев, която в момента почва да се разпада”, твърди съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод на опита за смяна на служебния министър на външните работи.

“Явно избраният външен министър Стефан Димиров не е с евроатлантически поглед, впоследствие решават да го дръпнат. Да, Митов (Даниел Митов - нел. ред.) има европейски възглед, но явно е имало уговорка. Явно Радев е казал "къде е моята част от сделката". Така си го обяснявам аз.” - продължава Петков, цитиран от БГНЕС.

Същевременно той твърди, че ГЕРБ "бранят" Радев за договора с "Боташ":

“Сега в зала липсва докладът и ГЕРБ почва да брани Радев. Енергийният министър е замесен в случая. Прозира сделка за енергийния, прависъдния министър, Радев и сделка за "Боташ", който договор е подписан по време на служебния кабинет на президента.”

След като БСП обявиха, че сезират прокуратурата и изпращат доклада на Еропрокуратурата, сега и Петков информира, че ПП-ДБ ще настояват документът да бъде внесен, гласуван и изпратен на прокуратурата.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че "очевидно между премиера и президента ще продължи диалогът".

"Това е странно, защото президентът каза, че няма отношение към състава, а сега изглежда, че има след като “комуникацията продължава”, каза Иванов.

Той каза още, че дали след изборите ще си говорят с ГЕРБ "зависи от Борисов", като на своя ред упрекна доскорошните партньори в "скрити договорки"  с Пеевски и президента.

По думите му ГЕРБ трбявало да решат "дали ще продължат с тях, или с нас за реформи”.

Ген. Атанас Атанасов упрекна службите в бездействие:

“ДАНС трябва да информира НС, а не ние да пращаме доклади”, добави Атанасов.