Петков: В готовност сме да изтеглим дипломатите си от Украйна, ще подкрепим ЕС, ако наложи санкции на Русия

Кирил Петков

Кирил Петков

"В следващите няколко дни и седмици няма повод да се притесняваме, но както всички съюзници в НАТО следим ситуацията внимателно. Имаме готов план за прибирането на нашите дипломати от Украйна, ако видим, че рискът се покачва. В пълна готовност сме, в пълна готовност са и самолетите, които ще пратим да ги вземат. Взели сме мерки без да има критична ситуация."

Това заяви министър-председателят Кирил Петков от кулоарите на парламента.

За пореден път посочи 3 приоритета по напрежението между НАТО и Русия:

България не иска военен конфликт и ще работи за деескалация на напрежението с всички дипломатически методи.
Българската армия да бъде водеща. Рамковата държава ще бъде България, тоест бойният батальон ще бъде под българско командване.
Фокусиране на бюджетни средства в дефицитите на българската армия.

Въпросният батальон може да бъде сформиран едва през април-май, уточни Петков.

Той подчерта, че до този момент няма изпратени бойни кораби в Черно море. Единственият факт са самолети, които прелитат над страната ни, но те са част от засиления въздушен полицейски патрул - т.нар. еър полисинг.

Премиерът обясни още, че България ще подкрепи Европейския съюз, ако наложи санкции на ЕС. Това стана ясно от отговор на премиера Кирил Петков пред депутатите с парламента.  

Вярвам че можем да избегнем такава ескалация. Но ще сме солидарни със съюза и трябва да покажем, че всеки, който нарушава международното право, трябва да поенесе своите последствия, каза Кирил Петков.

В момента се анализират сценариите, за да имаме готови мерки. Най-важната ни част е енергийната сигурност. Обсъждаме мерки, които да компенсират до голяма част риска за националната сигурност и се надявам, че използвайки този сценарий, българските домакинства и бизнеси няма да усетят голяма криза. Няма вариант на бюджета, който досега да е предвиждал военни положения, но има буфери, които да се използват. Независимо какъв сценарии дойде, имаме различни мерки, коментира още той за евентуалните последици от такива санкции за България.