Пиенето на кафе може да ни предпази от паркинсон

Кофеинът поддържа потока на допамин в мозъка

Това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване откри още една връзка между пиенето на кафе и по-малката вероятност от развитие на болестта на Паркинсон, съобщи Science alert.

Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на средно 13 години, международният екип от изследователи, който стои зад проучването, установи, че при консуматорите на кафе рискът от заболяване от паркинсон е по-малък от този при тези, които изобщо не пият кафе.

При допълнителен анализ на извадка от стотици хора с паркинсон са измерени нивата на основните метаболити на кофеина - параксантин и теофилин - в кръвта, като е установено, че те имат обратно пропорционална връзка с риска от развитие на паркинсон.

"Това проучване демонстрира обратна пропорция на консумацията на кофеиново кафе с риска от болестта на Паркинсон в едно от най-големите продължителни проучвания в света с повече от 20 години проследяване", посочват изследователите в доклада си.

Това не е първото проучване, което открива връзка между кафето и болестта на Паркинсон, но то отива по-далеч от предишни изследвания, тъй като разглежда биомаркерите за прием на кофеин години преди диагностицирането на болестта на Паркинсон.

Установено е, че вероятността за развитие на паркинсон е с 40 % по-малка при 25% от любителите на кафе в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе. При всички консуматори на кафе в проучването измереното снижаване на риска варира между приблизително 5% и 63% в зависимост от страната.

Въпреки че връзката се запазва и при отчитане на фактори като тютюнопушене и пиене, тя все още не е достатъчна, за да се докаже пряка причина и следствие. Въпреки това изглежда, че има нещо в кофеина и неговите съставки, което предпазва мозъка на хората.

Въз основа на предишни изследвания се смята, че начинът, по който кофеинът поддържа потока на допамин в мозъка, може да е причината за тези ефекти. Паркинсонът в мозъка се характеризира с намаляване на допамина, което се дължи на загуба на нервни клетки в така наречената субстанция нигра.

"Тези невропротективни ефекти съответстват на нашите открития, които разкриха обратна връзка между кофеина, параксантина и теофилина и честотата на болестта на Паркинсон", написаха изследователите.

Като се има предвид начинът, по който кофеинът въздейства върху нашите неврони, може би не е изненадващо, че изглежда има връзка с невродегенеративните заболявания. Тъй като обаче все още не сме сигурни как точно започва болестта на Паркинсон в мозъка, е трудно да бъдем сигурни.

Важната работа по установяване на това какво предизвиква паркинсон, какво може да повлияе на риска от заболяване и как може да се спре болестта, продължава. Само в САЩ близо един милион души живеят с това заболяване и страдат от задълбочаващи се проблеми с нормалното движение, равновесието и сковаността на крайниците, също и треперене.

"Кафето е най-широко консумираната психоактивна напитка в света", отбелязват изследователите.

Разкриването на биологичното действие на кофеина върху болестта на Паркинсон не само носи важни последици за общественото здраве, но също така подобрява разбирането ни за етиологията на заболяването и насърчава потенциални стратегии за превенция. /БГНЕС