Експерти: Пилотска грешка предизвикала трагичния инцидент с Лех Качински?

Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на мaшината

Руски следователи заедно с полските колеги проучиха фрагментите от самолета Ту-154 М на полския президент Лех Качински, който се разби близо до Смоленск през 2010 г. Както съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руското следствие, материалите показват грешка на екипажа.

Зад трагедията стоят погрешните действия на екипажа, който продължил подхода за приземяване при липса на видимост, констатират експерти.

Преди девет години полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурните церемонии, посветени на 70-годишнината от масовите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от служители на съветското НКВД.

Освен това по искане на чуждестранни колеги в тяхно присъствие бяха проведени допълнителни разпити на свидетелите на самолетната катастрофа, съобщава пресслужбата на руското следствие.

По-рано от следствието уточниха, че от 2010 г. полските представители са идвали в Русия 12 пъти, за да работят с физически доказателства, последното посещение е през есента на 2018 година. Фрагментите, които представляват интерес за специалисти, са многократно и задълбочено изучавани от експерти.

Половин година след катастрофата Варшава инициира собствено разследване, като комисия обаче посочи, че действията на руските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото оборудване на летището не било на нужното ниво. Бяха разследвани включително и версии за саботаж и терористичен акт.

Според установените данни полските експерти заключиха, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на мaшината, част от отломките, както и други улики.