Пионтковски: Подготвят руснаците за капитулация във войната

Метежът кардинално е отслабил личната власт на Путин

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Метежът на "Вагнер" в Русия е многоходова информационно-психологическа специална операция, чиято цел е да подготви населението на Руската федерация за неизбежното поражение във войната срещу Украйна и връщането към границите от 1991 г. Такава позиция изрази политологът и публицист Андрей Пионтковски, цитиран от Униан.

"На Пригожин е поверена най-важната роля в цялата тази операция", отбелязва той.

Той е убеден, че "играта" на шефа на „Вагнер“ води руснаците към идеята за капитулация:

"30 милиона подлежащи на военна служба руснаци ще посрещнат с облекчение и с дълбоко удовлетворение първия декрет на новата власт – отмяната на путинония указ за мобилизация и завинаги ще останат нейни (на новата власт) горещи привърженици. С тях няма проблеми. Но примерно 10–15% от населението (според резултатите от скорошно проучване) са убедени Z-патриоти, истински чалнати руски фашисти. Как да им продадат идеята за неизбежното поражение? Ето в това отношение Пригожин е незаменим. Целият този полукриминален Z-добитък го припознава като свой, с възторг приема насочения срещу елита поток на съзнанието на бандита-милиардер, жадно поглъща неговата "автентична истина". И тази истина тактично и предпазливо ги води към идеята за капитуляция."

Според Пионтковски, метежът кардинално е отслабил личната власт на кремълския диктатор Владимир Путин вътре в мафиотската му държава и е занулил шансовете му за "почетно равенство" в започнатата от него "световна война".

"Заради това равенство бяха визитите на Бърнс в Киев, а Съливан в Копенхаген убеждаваше света, че "Путин е по-добър от хаоса", допълва експертът.

Превод Faktor.bg