Плевнелиев и Паси започват разговори с всички партии, освен "Възраждане" - вижте графика им

От четвъртък (20 октомври), ден след официалното откриване на Народното събрание, президентът (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси започват разговори с всички парламентарно представени партии, освен "Възраждане". Първата среща ще бъде с ГЕРБ-СДС.

Това става известно от съобщение от офиса на Плевнелиев.

Припомняме, че президентът и бившият министър на външните работи бяха посочени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (партията, която бе първа политическа сила на последните парламентарни избори) като медиатори в разговорите с партиите, като крайната им цел е да бъде съставено редовно правителство. Досегашните заявки на политическите сили правят тази мисия да изглежда обречена на неуспех. Наскоро БСП и "Продължаваме промяната" директно заявиха, че няма да водят разговори  с първия мандат на ГЕРБ. Задочен отказ от диалог дойде и от "Демократична България".

"От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения - да, решения, а не оправдания", заявяват Плевенелиев и Паси в писмото, изпратено до парламентарните групи и медиите.

Двамата предлагат да посетят парламентарните групи в стаите им в сградата на Парламента, както и примерен ред и график.

От съобщението не става известно дали Плевнелиев потвърждава първоначалната си заявка, че разговорите ще бъдат публични.

Примерен график на Плевнелиев и Паси:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;
21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;
22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи;
22 октомври, събота (следобед): БСП за България;
23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България - обединение (ДА
България, ДСБ, Зелено движение);
23 октомври, неделя (следобед): Български възход.