Плевнелиев: Третият мандат трябва да е успешен, Радев трябва да го даде на ДБ

"Ако отиде в БСП, приключваме с Еврозоната"

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Президентът Румен Радев трябва да даде третият мандат на „Демократична Бългалия”, а с подкрепата на ГЕРБ и ПП може да се създаде конструкция за правителство. Такава позиция изрази пред Нова ТВ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 г. – 22 януари 2017 г.

Плевнелиев посочи, че е било очаквано вторият мандат да се провали.

„Щом първият „отиде в дерето”, беше очаквано и вторият да отиде. Да се надяваме, че третият ще сработи. Трябва да сработи.” – каза още Плевнелиев.

„Над всички нас е националният стратегически приоритет за европейското и демократично развитие на България, което има чисто и ясно измерение за 2023 г. То е членство в Шенген и Еврозоната. Ако се провалим сега, няма да го има. А това означава да има правителство. Единственият шанс е да има правителство с мандат на ДБ. Ако президентът Румен Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БСП или БВ. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. А те трябва да бъдат на висотата на очакванията, включително и Христо Иванов. Дойде и неговият момент.” – отбеляза Плевнелиев.

Ако самият той беше президент сега, би дал третия мандат именно на ДБ.

„България трябва да се ускори към Еврозоната и Шенген. С подкрепата на ПП и ГЕРБ, които имат много какво да споделят с ДБ, може да се получи конструкция, която да направи именно това.” – смята Плевнелиев.

Според него подкрепата за мандат на ДБ може да дойде от пет партии.

Първо от ГЕРБ и ПП.

 „Мисля, че ПП може да се разцепят по някое време. Но това е нормално, на популистките партии им се случва.” – посочи Плевнелиев.

Според него подкрепа може да дойде също от ДПС, БВ и БСП.

 „Ако третият мандат отиде в БСП, приключваме с Еврозоната. А това ще бъде национално предателство.” – подчерта Плевнелиев.

 „Не бива да надценяваме възможностите на БВ. Те са много малка група”, каза експрезидентът. „Там всичко, което се случи, ще се пише и на Радев”, добави Росен Плевнелиев.