Пловдивски чиновници с компютри за геймъри, по 4 бона единият

А пари социални грижи няма

Здравко Димитров

Здравко Димитров

Чиновници в Пловдив ще се сдобият с компютри, които по-скоро са подходящи за геймъри. След пусната обществена поръчка за 33 333,33 лева без ДДС, или кръгло 40 000 лева с данък добавена стойност, се оказва, че община Пловдив търси доставчик на 10 нови лаптопа за въпросната цена. На практика един компютър ще струва 4 хиляди лева. Изискванията към машините са сериозни – последно поколение процесор, дисплей, видео карта, допълнени с огромна памет, съобщава Trafficnews. 

Службите на гише и другите чиновници, които боравят предимно с документи и леки онлайн програми, могат да работят с компютри оценени на 10 пъти по-ниска стойност. Разбира се, не така стоят нещата с няколко отдела и най-вече тези по градоустройство, където работят с по-тежки програми. Въпреки това за техните нужди далеч не са необходими подобни параметри на лаптопите. Все пак бъдещите ползватели на компютрите, освен чисто служебните си ангажименти ще могат да подкарат и доста сериозни игри, ако имат интерес към тях. Офертите за новите машини ще се събират до 17 февруари. След приключването на процедурата, ще видим и какви лаптопи са закупили градските власти.

От Община Пловдив обясниха, че  поръчката за компютри е необходима на архитектите, инженерите, работещи в екипите по устройство на територията, градоустройство и строителство. Те използват програми като AutoCad и 3D Studio Max., които изискват компютри с подобна мощност и параметри. 

В същото време градът е шампион в усвояването на пари за социални услуги и дейности. В момента в Пловдив са разкрити 58 социални услуги, като повечето от тях са реализирани по различни национални и европейски програми. Това заяви  новият зам.-кмет по социална политика Анести Тимчев по време на общественото обсъждане на бюджета, проведено в понеделник вечерта. 

За социално осигуряване и грижи Община Пловдив заделя за 2020 г. 16 461 665 лева, което прави 4,80 на сто от всички планирани  приходи и разходи в градския бюджет.