По света: Срив на доверието в Путин, подкрепата за Зеленски расте

Одобрението за Русия и нейния лидер се е сринало след инвазията в Украйна, а в някои държави е рекордно ниско. В същото време украинският президент Володимир Зеленски като цяло се възприема положително по света, макар възгледите за него да варират в отделните страни. Това сочат данните на ново проучване на изследователския център "Пю", цитирано от "Дневник".

Средно 82% от анкетираните в 24 държави имат отрицателно мнение за Русия, докато подобен дял нямат доверие, че Путин ще постъпи правилно, що се отнася до световните дела, включително девет от десет или повече в Полша, Швеция, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нидерландия, Германия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Данните са събрани преди бунта в края на юни на руската паравоенна организация "Вагнер".

За разлика от Путин, украинският президент Володимир Зеленски се възприема по-положително. Докато средно само 11% изразяват доверие в руския лидер, 51% казват това за Зеленски. Но мненията за Зеленски варират в различните страни и по-малко от половината имат доверие в неговото лидерство в 10 държави, включително членовете на НАТО Унгария, Гърция и Италия.

В 11 анализирани европейски държави, както и в Индия - където достъпът до руски петрол е важен въпрос - хората са попитани дали твърдостта спрямо Русия във връзка с Украйна или запазването на достъпа до петролните и газови запаси на Русия е по-важно за двустранните отношения.

Процент на хората, които казват, че нямат доверие, че Путин ще постъпи правилно по световните въпроси.

В тези държави средно 66% отговарят, че е по-важно да бъдат твърди с Русия, докато 29% са на мнение, че е по-важно да се запази достъпът до енергийните резерви на Русия. Хората в Унгария, Индия и Гърция са най-склонни да искат да се запази достъпът до петролните и газовите запаси на Русия, докато шведите и поляците най-често искат твърдост спрямо Русия.

По няколко направления обществеността в Гърция, Унгария и Индия се отличава, когато става въпрос за възгледите за Русия и Путин. Гърците и унгарците се открояват спрямо останалите европейци като по-благосклонни към Русия, уверени в Путин и негативно настроени към Зеленски.

Унгария по-специално е изправена пред критики за забавяне на санкциите срещу Русия, докато обществеността в Гърция е склонна да остане неутрална в конфликта. Индия (която се въздържа да осъди руската инвазия) е единствената страна, в която мнозинството изразява благоприятно мнение за Русия и доверие в Путин.

Проучването е проведено от 20 февруари до 22 май 2023 г. сред 30 861 души в 24 държави