Почина Албус Дъмбълдор от „Хари Потър“

Майкъл Гамбън, снимка: БГНЕС

Майкъл Гамбън, снимка: БГНЕС

Британският актьор Майкъл Гамбън, известен най-вече с ролята на Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър, почина в болница на 82-годишна възраст, съобщи семейството му.

Гамбън е носител на четири телевизионни награди БАФТА по време на десетилетната си актьорска кариера в телевизията, киното, радиото и театъра, която се увенчава с любимата му роля на директора на магьосническото училище Хогуортс в поредицата за Потър.

Играе и френския детектив Жул Майгре в сериала на ITV "Maigret", както и в сериала на Би Би Си "The Singing Detective".

В изявление, направено от името на госпожа Гамбън и сина ѝ Фъргюс Гамбън, се казва: "Съкрушени сме да съобщим за загубата на сър Майкъл Гамбън."

"Любимият съпруг и баща Майкъл почина мирно в болницата, със съпругата си Ан и сина си Фъргюс до леглото си, след прекарана пневмония."

Завършен актьор на сцената и екрана, като в своята шест десетилетия продължила кариера спечели награди "Оливие", "БАФТА" и "Еми".

Той дебютира като актьор в постановката на "Отело" в Дъблин през 1962 г., бързо се присъединява към Националния театър в Лондон и продължава да работи на сцени в Обединеното кралство, Ню Йорк и Германия.

Неотдавна сър Майкъл се появи във филма "Fortitude" на Sky Atlantic и в биографичния филм за Джуди Гарланд.

Бившият водещ на предаването "Топ Гиър" Джереми Кларксън беше сред първите, които изразиха почитта си към актьора, като написа в X: "Толкова ми е тъжно да чуя, че Майкъл Гамбън е починал.

"Той беше изключително забавен и такъв невероятен гост, че дори кръстихме един от завоите на негово име."

Кларксън се позовава на участието си в автомобилното предаване на Би Би Си, където един от завоите на тестовата писта, която използваха, беше наречен Гамбън, след като той едва не преобърна "автомобила на разумна цена", който караше там. /БГНЕС