Почина великата модна икона Пиер Карден

Смелият визионер остави на Франция и на света уникално творческо наследство

На 98 години почина френският моден дизайнер Пиер Карден. Това съобщи АФП с позоваване на семейството му.

Карден е починал днес сутринта в американска болница в западното парижко предградие Ньой.

"Това е ден на голяма тъга за цялото ни семейство. Пиер Карден вече го няма", се казва в семейно изявление. Семейството добавя, че след един живот, обхващащ цял век, той е оставил на Франция и света „голямо уникално творческо наследство“ и то не само в модата.

Прочутият дизайнер с италианско потекло неведнъж е споделял, че модата е неговия наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017 година.

Роден в бедност през 1922 г. в комуна Сан Биаджо ди Калалта близо до Венеция в Северна Италия, семейството му емигрира във Франция, когато той е малко дете.
„Италианец по рождение, Пиер Карден никога не е забравял произхода си, въпреки безусловната любов към Франция“, каза още семейството му.

Той е израснал във френския индустриален град Сент Етиен и е бил чирак на шивач във „Виши” на 17-годишна възраст, където се специализира в създаване на дамски костюми. Премествайки се в Париж, той проектира хипнотизиращите декори и костюми за филма „Красавицата и звярът“ с поет, артистичен директор и режисьор Жан Кокто през 1947 г.

От края на 40-те години той работи в ателието на Кристиан Диор, няколко години по-късно, през 1950 година, създава собствена модна къща, а по-късно и бутик за мебели в Париж.

Той бързо утвърждава името си като новатор, създавайки легендарната вече балонеста рокля през 1954 година. Неговата колекция „Космическа епоха“ от 1964 г. остава забележителна в историята на модата със своите разкроени рокли, плетени костюми, тесни кожени панталони, плътно прилепнали шапки и дамски пуловери с прилеп ръкав. Глобалната империя на Карден има силно присъствие в Япония и Съветския съюз от ерата на Студената война през 1978 г. Той става също така първият френски дизайнер през 1979 г., който установява трайни връзки с Китай. Пиер Карден е и първият дизайнер, който провежда модно ревю на Червения площад в Москва през 1991 г., привличайки 200 000 зрители.

Според семейството му, той се е потопил „рано в потока на глобализацията“.
Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки. Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която смята за своя муза.

Френският моден дизайнер е приветстван заради своите визионерски творения, но и заради превръщането на стилните облекла в привилегия на масите.

„Всички ние се гордеем с упоритата му амбиция и смелостта, която проявяваше през целия си живот“, твърди в изявлението си семейството на починалия дизайнер, предаде БГНЕС.