Почина световноизвестният гръцки композитор Вангелис

Вангелис

Вангелис

На 79 години си отиде големият гръцки и световноизвестен композитор Вангелис. Евангелос Одисеас Папатанасиу е роден в Агря – крайбрежен град в ном Магнисия, Тесалия, Гърция, но израства в Атина. Започва да композира на 4-годишна възраст и като цяло е самоук музикант. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите. Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Атинската академия за изящни изкуства.

В началото на 60-те години основава поп групата „Форминкс“, която добива известност в Гърция. Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата „Афродайтис Чайлд“, свиреща в стил прогресив рок. Те имат един хит в Европа – Rain and Tears. Групата престава да съществува през 1972 г., въпреки че Русос се включва в някои от бъдещите творби на Вангелис.

Вангелис започва самостоятелната си кариера, като пише музиката към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е Earth от 1974 година. По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок – „Йес“. Въпреки че не се присъединява към групата, той се сприятелява с певеца Джон Андерсън, с когото работи по-късно много пъти. След като отива в Лондон, Вангелис подписва договор с „Ар Си Ей Рекърдс“, прави свое звукозаписно студио, Nemo Studios, и започва да записва своя електронна музика.

Вангелис записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името „Джон енд Вангелис“. През 1982 г. Вангелис получава „Оскар“ за филмовата музика към „Огнените колесници“ от същата година. Основната песен заема първо място в американските класации на списание „Билборд“ в продължение на една седмица, след като се изкачва до върха цяла година.

Албумът The City е издаден през 1990 г. Този път е пресъздадена атмосферата на един град от изгрев до залез слънце. Автентичните градски звуци са записани лично от Вангелис по време на престой в Рим. През същата година започва работа с режисьора Ридли Скот. Вангелис пише музиката към „Блейд Рънър“ и „1492: Завладяването на рая“. Освен това е автор на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 г. е удостоен със званието „Кавалер на Ордена за изкуства и науки“ от Франция.

През 1995 г. е издаден албумът Voices, чрез който Вангелис интерпретира връзката между природата и душата на човека. Величественото въведение е изпълнено от гръцкия камерен хор. Mythodea, който излиза през 2001 г., но е готов още през 1993 г., представлява по-скоро оркестрова, а не електронна музика. Използван е от НАСА по време на мисиите до Марс. През 2004 г. записва саундтрака за филма „Александър“ на Оливър Стоун.