Под настиска на Москва Казахстан отстрани украинския посланик в Астана

Касъм-Жомарт Токаев

Касъм-Жомарт Токаев

Посланикът на Украйна в Казахстан беше отстранен от длъжност след коментари, които бяха остро критикувани в Русия, съобщи ДПА.

Петро Врублевски е бил официално освободен от поста си вчера, съобщават украинската президентска канцелария, цитирана от редица медии. В изявлението не се посочва изрична причина за уволнението на посланика. Но най-вероятно това е заради изказванията на посланика, свързани с войната на Русия срещу неговата страна.

Във връзка със загинал украински боец, през август Врублевски заяви: "Опитваме се да убием възможно най-много от тях [руснаците]. Колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко от тях ще трябва да убиват нашите деца".

Москва реагира възмутено и поиска експулсирането на Врублевски.

Казахстан отхвърли исканията на Русия, но поиска от Украйна да замени дипломата, който заема поста в Астана повече от две години.

Казахстан, който в исторически план е военен и икономически съюзник на Русия, многократно е поддържал осезаема дистанция от Москва във войната срещу Украйна.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви пред руския си колега Владимир Путин по време на обсъждане през лятото, че няма да признае за независими държави "квазидържавни територии" като източните украински области Луганск и Донецк, които междувременно бяха анексирани от Москва.

По-късно обаче Казахстан прие стотици хиляди руснаци, бягащи от мобилизацията, с която Путин набра резервисти, за да се бият в Украйна.