Подоляк: С освобождаването на азовците Ердоган демонстрира превъзходството си над Путин

Показа, че Русия няма да доминира в Черно море

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

С освобождаването на командирите на „Азов“ турският президент Реджеп Таип Ердоган унижи  "субектността" на Москва и лично на Путин, заяви съветникът на офиса на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Униан. Припомняме, командирите на защитниците на „Азовстал“ се завърнаха в Украйна, въпреки че Ердоган беше поел ангажимент те да останат в Турция до края на войната.  

По думите на Подоляк, турският президент се ръководи преди всичко от интересите на страната си. Той допълва, че за Ердоган руският президент Владимир Путин вече не е съперник.

"Те са несъпоставими. Затова, струва ми се, с решението си за азовците Ердоган просто демонстрира, че е субектен, за разлика от Путин. За него съществуват само интересите на Турция, а не интересите на умираща страна с название "русия". Турция показва, че субектът "Русия" не съществува. Тоест, това е отиващ си субект, не е изгодно да го подкрепя." – коментира Подоляк.

Според него, Китай също формира подобно отношение към Русия.

Михайло Подоляк смята, че Ердоган е безупречен в демонстрирането на несъстоятелността на Путин.

"Но той не го направи, за да унижи Путин (той не го разглежда като политически субект), това му беше необходимо, за да подчертае субектността на самия Ердоган" – отбелязва съветникът.

"Ердоган показа, че съществува Турция, която днес изглежда по друг начин, че съществува Турция, която претендира за конкретни роли (тя вече пое тези роли), съществува Турция, която има свой интерес в Черноморския регион. Ердоган иска да покаже, че в акваторията на Черно море Русия няма да доминира – нито сега, нито в бъдеще." – заключава Подоляк.

Превод Faktor.bg