Подоляк: Путин изгуби контрол, но около него няма фигура, която да спре войната

"Патрушев се опита да превземе властта"

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

Президентът на държавата-агресор Владимир Путин не контролира ситуацията в страната, но в обркръжението му няма фигура, способна да сложи  край на войната. Това заяви съветникът на украинския президентски офис Михайло Подоляк в интервю за италианското издание Corriere della Sera.

"Начело на крехката властова система се появява слаб лидер и това преобръща тезата на тези, които смятаха, че войната трябва да приключи с поражение за Украйна. Свързано е с това, че ядрените арсенали на страна, в която различни неясни актьори вече мислят за прекрояване на властта, се намират под заплаха. Сега започна вътрешен хаос. Путин загуби контрола, кралят е гол. Затова демократичният свят трябва да разбере, че той вече не е партньор, с когото може да се водят преговори." – подчерта Подоляк.

По думите му, сега в Руската федерация се конкурират няколко консорциума, стремящи се да сменят Путин.

"Но няма фигура, способна да сложи край на войната. В решаващата фаза на кризата с "Вагнер" секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев се опита да превземе властта, но това не се харесва на цялата номенклатура. Знаем, че съществуват заговорнически групи. Държавните лидери са дискредитирани, но те абсолютно не желаят да променят тоталитарния модел." – констатира Подоляк.

Превод Faktor.bg