Подполк. Дан Хемптън: Американски пилоти може да защитят небето на Украйна с F-16

Самият той е готов да воюва за Украйна

Подполк. Дан Хемптън, снимка: Wikipedia

Подполк. Дан Хемптън, снимка: Wikipedia

Най-доброто решение за украинските ВВС е да получат самолети F-16, но обучението на пилотите изисква време, а за да бъде спечелена войната трябва да се действа сега – изходът е Украйна да намери пилоти, които вече имат опит на F-16.

Такава позиция изрази пред украинската редакция на  VoA подполковник Дан Хемптън, бивш летец от американските ВВС, въздушен ас, сочен като „най-смъртоносния пилот на F-16“.       

По думите му, включването на F-16 в бойните действия може доведе до огромна промяна в хода на войната.

Според него е напълно изпълнимо украинската армия да наеме пилоти на F-16 като частни лица.  

„Най-важното е да се намерят хора, които могат да управляват тези самолети, които вече имат хиляди часове летене с тези самолети и нямат нужда от обучение. Това е по-бързо решение от изпращането на украински пилоти в САЩ и включването им в програма за обучение. Ще бъде добре, когато войната свърши, но първо трябва да спечелите войната и това е един от начините да го направите. Това трябва да решат правителствата и политиците.“ – коментира той.

„Ще ви кажа, че има достъп до такива пилоти. И това е напълно осъществим вариант. Така че се надявам хората на власт във вашата страна да чуят това и може би да се замислят.“ – допълва подполк. Хемптън.

„Когато войната приключи, можете да се съсредоточите върху изпращането на украинските пилоти в чужбина. Но те са необходими точно сега. И за всеки пилот, който изпратите в Аризона, има един пилот по-малко, който може да промени хода на битката точно сега.“ – отбелязва американският пилот.

В интервюто си пред VoA подполковник Дан Хемптън споделя, че самият той е готов да отбранява небето на Украйна като пилот на F-16.

Превод Faktor.bg