"Подводен" дрон ще търси потънали кораби по крайбрежието ни

Проектът е на Българската асоциация за трансфер на технологии

Дигитална карта и 3D холограми ще "вадят" потъналите кораби в морето и ще ги направят видими в следващите две години. Базата данни ще бъде набрана както от вече наличните изследвания, предимно на варненските океанолози, но и чрез използването на  дистанционно управляем апарат с камери за дълбоководни снимки и др., който да обследва широка ивица от западното крайбрежие на Черно море, т.е. предимно в българската икономическа зона.

Проектът е на Българската асоциация за трансфер на технологии и е по линия на съвместната ОП "Черноморски басейн". В него участват представители на Румъния, Молдова и Турция, разказа за Радио Варна Стелияна Тончевска от българската страна на екипа.

И ако вече се питате защо фокусът на проучването е българското крайбрежие, припомняме, че през октомври 2018 югоизточно от Варна англо-български екип откри най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море повече от 2 400 г. Подобен вид древногръцки търговски кораби до момента са били наблюдавани само по изображение върху антични грънчарски изделия.

Находката промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността.

Корабът беше само част от разкритията на екипа, обследвал в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2 хил.кв.км. край българското крайбрежие. Експедицията откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността - включително и по-древни от изцяло запазения кораб, до XVII век.

Досегашни проучвания на варненските учени обаче са разкрили и няколко десетки места край българското крайбрежие, където има струпвания на потънали кораби. Едно от най-популярните е в района на Калиакра.