„Политическа европейска пролет 2024“ ще повишава активността на българските граждани на изборите за Европарламент

Димитър Иванов

Димитър Иванов

Наскоро инициативата „Политическа европейска пролет 2024“ излезе с амбицията да постави важните за цяла Европа въпроси като основни в българския политически дебат.

Тази инициатива представлява възможност европейските граждани да повишим своята активност за евровота на 9 юни тази година. За мен тези избори са най-важните. Те ще бъдат особено драматични, защото се провеждат в условия на война. Лидерите на ЕС ясно ни казват – ако не бъде спечелена от Украйна, това ще бъде драматично за Европа. Това заяви в студиото на Евронюз Димитър Иванов, бивш депутат и енергиен експерт.

Това е една възможност да премерят силите си не само партиите на това европейско политическо състезание. От 10 март ще могат да се кандидатират всички хора, които смятат, че са достойни и имат качествата да бъдат евродепутатите. Това е гражданско иницииране на хора, които са обществени лидери. Те трябва да отговарят на определени критерии. Това е възможност да си направим едно гражданско състезание, което да излъчи нови лидери за Европейския парламент, допълни Иванов.

Той изтъкна, че досега не е открил в Европа гражданска инициатива, която да излъчва евродепутати. Но ако бъде излъчен достоен кандидат за Европарламента, той може да създаде инициативен комитет или да привлече за подкрепа конкретна партия. 

Ние имаме феноменални хора, които имат качества и воля, както и обществена подкрепа, които могат да се преборят като кандидати за ЕП, убеден е Димитър Иванов. 

Гледайте интервюто с Димитър Иванов ТУК