Гешев: Политическата мафия, олигархията и престъпността се обединиха срещу прокуратурата

Ключов момент е изявлението му в Киев за ареста на Путин

Иван Гешев

Иван Гешев

Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога в живота на българските граждани, заяви главният прокурор Иван Гешев на днешната си пресконференция.

В атаката срещу прокуратурата се обединиха политическата мафия, олигарсите, престъпниците, които искат да продължат да крадат, констатира той.   

Гешев напомни, че е започнал мандата си с борбата с битовата престъпност – да бъдат защитени „възрастните хора, които убиват по къщите“. Следващата му цел е била организираната престъпност.
„И ЕК обяви, че този въпрос е решен“ – посочи той, като конкретизира, че резултатите са постигнати благодарение на спецправосъдието.   

„За първи път се разследваха дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше и не беше проблем до този момент.“ – посочи Гешев.  

„Бивши министър–председатели подаряваха кученца на Путин“ продължи той, като напомни за каракачанската овчарка, подарена от Бойко Борисов на Владимир Путин.

„Продължихме с олигарси, които, се смятаха за недосегаеми. Сега се крият в различни дестинации –  Дубай, Сърбия…“ – отбеляза главният прокурор.

По думите му, същите тези олигарси са плащали суми от 300 хиляди долара за кампании срещу българската  прокуратура.  

Той каза още, че днес се надява това да е началото на края на този олигархичен модел.

Иван Гешев декларира, че се присъединява към думите да Борислав Сарафов, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, като добави, че тя трбява да излезе от съдебната власт.  

По думите му, политическата намеса е безобразна, брутална и нарушава всякакви европейски ценности и дори елементарния морал.

„Съмнявам се, че повечето български политици имат въобще морал“, отбеляза той.

Гешев добави, че атаката срещу него и срещу прокуратурата е започнала преди месеци, но отбеляза специално посещението си в Украйна:
„След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще изпълним законовите си задължения и ще го предадем на Международния наказателен съд. Не зная дали има връзка, но това беше началото.“  

Следва опитът за атентат – Гешев сподели, че е имал нужда от време, за да се възстанови от шока.  

„Смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит – дали е така или не, ще покажат експертизите“, коментира той, като изрази увереност, че истината ще излезе наяве.  
Към разследването вече се присъединиха Европол и други чуждестранни партньори.

Главният прокурор констатира, че е налице опит за политическо овладяване на прокуратурата и съдебната система.

Гешев съобщи, че е провел десетки разговори по телефона докато е бил в САЩ и след завръщането си – с политици, членове на ВСС и магистрати.

В понеделник позвънил негов приятел от провинцията, близък до ГЕРБ - споделил, че му се е обадил Бойко Борисов и се е интересувал къде е семейството на Гешев. (То междувременно се е намирало в приятелска страна.) Посъветвал го да спре да говори.

Разговарял е и със заместника си Борислав Сарафов, който е изпълнявал длъжността главен прокурор докато той е бил в отпуск.

Във вторник миналата седмица той му се е обадил и е казал, че ще отиде на интервю при Силвия Великова в БНР.

„Попитах - как се свърза с нея, той каза - "казаха ми да отида при нея. Отивам, за да оправя нещата". И отиде. Даде интервю. Помислих, че е размислил - каза, че ситуацията е сложна, и някой трябва да изгори. И този някой е Ясен Тодоров, в интервюто каза, че обмисля дали да му поиска оставката. Но нямало да я поиска,  това било само за пред медиите.“ – поясни Гешев.

„В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото давал изявление без негово съгласие. Според медийната стратегия на прокуратурата не се изисква съгласие на Сарафов, отделно, не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за каквито и да е свои изявления, включително и пред БНР.“ – каза още той.

Впоследствие Сарафов заявил, че след като шестима души от прокурорската колегия са застанали срещу Гешев, той няма какво да направи и да каже повече.

Междувременно представител на апелативна прокуратура е споделил, че Сарафов му е оказал натиск да разпространи становище, с което нито той самият е бил запознат, нито останалите й членове.

По отношение на изявлението на Мария Габриел за неговата оставка, Иван Гешев коментира,  че всеки може да прецени дали това нарушава принципа на разделението на властите и върховенството на закона. 
Според него за това предложение са знаели много  тесен кръг от хора – Бойко Борисов и не повече от петима души.

„На никого не му се е изсипвало това, което ми се изсипа на мен в последните 3 г., и тук в личен план ще кажа - проверки на семейство, приятели, жалби, пасквили, доноси, хиляди статии, компромати, и какво ли още не. Всичко това показва, че може би някой възприема, че аз съм бъг в системата, и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да функционира системата по стария начин и за да може да се краде.“ – коментира още главният прокурор.

Той сподели, че е обмислял дали наистина си заслужава всичко това в личен план, но е решил твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците му, защото този олигархичен модел, който управлява България, трябва да приключи.

"Това, което си мисля за тези от ВСС, които са подписали това искане - бяха на протеста пред съдебната палата, или голяма част от тях. Надявам се, че във ВСС има хора, за които чест значи нещо." - заяви Гешев.

"Това разби опорката, че съм всевластен, щом всички се обединиха безапелационно, това значи, че прокуратурата и аз работим за страната ни. Получих стотици обаждания да не се отказвам, по-голямата част от тях бяха от жени. Гордея се, че съм главен прокурор на тази прокуратура, която функционира демократично на база на конституцията в страната." – обобщи Иван Гешев.

Освен това е получил съобщение от негов колега прокурор, че Сарафов му е казал да се прекрати делото "Барселона гейт" – до миналия петък.

Иван Гешев заяви, че смята да довърши мандата си и че се гордее с прокурорите и следователите, с които работи.

„Аз ще довърша мандата си, въпреки това, защото за мен има само едно значение - българските граждани да имат сигурност и е време да бъде изметен този "политически боклук". От моя страна, прокуратурата ще продължи да работи обективно, спазвайки европейските ценности да работи по същия начин независимо от всичко, което се случва и в личен план." – увери главният прокурор.

В началото на пресконференцията си той показа своята оставка пред журналистите:  „Може би очаквате – това е моята оставка“, каза той, но не подписа заявлението за оттеглянето си, а го скъса.

Иван Гешев възнамерява да поиска оставката на Борислав Сарафов.

Той добави, че Борислав Сарафов е разпоредил до седмица делото „Барселонагейт“ да бъде прекратено.

„Време е  народът да измете този политически боклук“, подчерта Гешев. 
Главният прокурор определи ставащото като „долни опити за преврат".

„Бог с нами! Да живее майка България!“ – каза той в заключение.