Политически психолог: Всеки субект, който прави промяната, в един момент "изгаря"

Таванът на този кабинет като управление са местните избори, смята Иван Иванов

“Смятам, че това управление е преходно. То се опитва да трасира пътя към един нов политически модел. Винаги субектът, който прави промяната, в един момент образно казано “изгаря“. “, каза в интервю на БНР политическият психологът д-р Иван Иванов, преподавател във ВТУ:

“Усещането ми е, че това правителство трябва да наложи нов комуникационен модел и начин на взимане на решения. Но цялата полифоничност, която има вътре – виждаме как се назначават и кадрите в различни агенции, прави го всяка партия.

Смятам, че правителството ще си поставя цели от 3 или 6 месеца всеки път, които трябва да постига, а те ще бъдат оцеляване на фона и на кризата, която имаме. Очаквам предсрочни парламентарни избори. Мисля, че таванът на това правителство като управление са местните избори, които са след около две години.“

Правителството

“Новото правителство беше заченато на базата на отричане на един модел на управление в продължение на 10 години. Партия ГЕРБ беше архитектът на този модел. Този модел се изчерпа от гледна точка на единоначалието.

Още Иван Хаджийски казва: “Българинът обича силната ръка“, силен човек, който да взима решения. Този модел е дълбоко заложен в нашия архетип. С идването на пандемията хората генерираха гняв. Имаше изхабяване на политическия модел и политическия материал в лицето на един и същи фигури, които просто биваха сменяни. В този смисъл беше естествено да очакваме ново управление.“

Коалицията

“За разлика от предишни коалиции, които сме имали, които бяха максимум с три субекта, тук имаме четири. Освен това те не са равностойни като брой участници в управлението, но така или иначе имаме най-различни персонажи.

От една страна са хора като Бойко Рашков, Корнелия Нинова, Стефан Янев –  с управленски опит. От другата пък имаме министър на културата, Божидар Божанов, който се ангажира с електронното управление, министърът на земеделието, които са съвсем различен типаж.

Големият въпрос тук е когато съберете толкова разнолики хора, не само като представители на различни партии, а и като отношение към това, с което се захващат, доколко можеш да създадеш консолидиран управленски екип.

На фона на всичко това виждаме и поведението на премиера Петков, който е пълна противоположност на демонстрираното от предишния премиер, той е либерален и демократично ориентиран. 

Можем да очакваме една по-отворена комуникационна коалиция, но пък има и риск да се стигне до хаос и объркване."