Politico: ЕС затваря Шенгенското пространство за руски дипломати

Предложението е било направено още миналата година от Чехия

Европейският съюз иска да ограничи пътуванията на руските дипломати по страната, в която са акредитирани, и по този начин да им забрани да пътуват в Шенгенската зона. Новината съобщава Politico, позовавайки се на източници сред дипломатите. Това предложението е част от 13-ия пакет европейски санкции срещу Русия.

Изданието уточнява, че това е отдавнашно искане на Чехия, която още миналата година настояваше за отнемане на свободата на придвижване на дипломатите на страната агресор. Чешкото правителство настояваше още тогава руските дипломати да получават специални визи и разрешения за пребиваване.

Според статията все още не е известно под каква форма ще бъде приложен този план, тъй като пътуването в рамките на Шенгенската зона често не се контролира.

Източниците на Politico отбелязват, че Европейската комисия ще разшири и списъците на руските компании, на които европейските фирми не могат да продават стоки с двойна употреба и военни продукти.

Както "Ройтерс" писа, в новия, 13-ти пакет от санкции на Европейската комисия няма да има нови забрани за внос от Русия. Предложението на Европейската комисия, което може да се появи в близките дни, ще разшири и списъка на руските компании, на които фирмите от ЕС не могат да продават стоки с двойна употреба.