Politico: Путин троли Тръмп с "готови сме да помогнем на Саудитска Арабия за защитата на народа й

 В понеделник президентът на Русия Владимир Путин предложи да помогне на Саудитска Арабия да защити своя народ и петролната си инфраструктура като продаде на Кралството зенитно-ракетни системи руско производство. Путин направи този коментар на съвместна пресконференция с президентите на Иран и Турция Хасан Роухани и Реджеп Таийп Ердоган. Направи го, след като американски официални лица заявиха, че атаката срещу две от най-важните саудитски рафинерии може да е осъществена от Иран. Техеран отхвърли тези обвинения, но в отговор американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ са „в пълна бойна готовност“, пише американската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

Ясно е, че изказването на руския президент бе адресирано на първо място до Вашингтон, а не до Рияд. Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф бе явно доволен от подигравката над самоуверения американски президент. По време на изказването на Путин той се смееше от сърце, а очите му заблестяха хитро.
„Готови сме да окажем съответната помощ на Саудитска Арабия... за защитата на нейния народ“, заяви Путин на пресконференцията, състояла се след поредната среща на ръководителите на Русия, Иран и Турция. Тази среща, проведена в рамките на дипломатическия „астанински процес“, имаше за цел постигане на мирно разрешаване на сирийския конфликт.
„Достатъчно е политическото ръководство на Саудитска Арабия да вземе мъдро държавно решение, както направиха преди това ръководителите на Иран, купувайки С-300, и така, както направи президентът Ердоган, закупувайки от Русия най-новите комплекси за ПВО С-400 „Триумф“, продължи Путин. „Този вид системи могат да защитят всяка инфраструктура в Саудитска Арабия от всяко нападение“.
Това беше майсторски тролинг дори по стандартите на Путин, който е добре известен с насмешките над своите противници.