Politico: Украйна разгроми Черноморския флот на Русия, безпомощен е

Причините - лошо командване, остаряло оборудване, високомерие от страна на руснаците

Крайцерът "Москва", който беше потопен от украинските военни

Крайцерът "Москва", който беше потопен от украинските военни

Украинските военни превърнаха Черноморския флот на Руската федерация във второстепенна сила – ВСУ успяха да потопят няколко кораба, сред които и флагмана "Москва", пише Politico.

В публикацията се отбелязва, че при започването на войната срещу Украйна руският президент Владимир Путин е разчитал на базирания в окупирания Крим Черноморски флот. От корабите се извършваха активни обстрели с крилати ракети "Калибър" срещу  военни и граждански обекти във вътрешността на страната, като се блокираше достъпът до украинските пристанища. Освен това Москва планираше морски десант в Одеса.

След потопяването на няколко руски кораба Киев иззе инициативата.

Силно пострада и авиационният полк на Черноморския флот, базиран във военновъздушната база Саки в Крим.

Изданието посочва, че флотът не е оправдал очакванията на Путин и е заел отбранителна позиция в пристанищата или далече от бреговете, за да избегне украинските атаки. Сега обстрелите срещу Украйна от морето се извършват от екипажите на подводниците.

От пролетта насам проблемите на Черноморския флот се задълбочиха заради лошото командване и остарялото оборудване, и високомерието на руснаците. Военните провали доведоха до оставката на командващия флота адмирал Игор Осипов.

Сега руският флот е практически безпомощен, "нищо се случва в продължение на няколко месеца", отбелязва изданието.

Превод Faktor.bg