Арменската дилема: суверенитет без Карабах или с Карабах, но без суверенитет

Игрите на Путин могат да провокират революция в Ереван и да доведат на власт представители на "московския клан"

Владимир Пастухов, Каспаров.ru

За Армения въпросът за Карабах сега е въпрос дори не на геополитически, а на екзистенциален избор – да бъде независима национална държава или руски протекторат с формални признаци на национална държава.
Отхвърляйки всички лицемерни апели за хуманизъм, ще трябва да се изправим пред доста цинична дилема. При създалите се обстоятелства Армения може да запази контрола над Карабах само при наличието на абсолютни военни гаранции от страна на Русия, а такива гаранции Русия “каквато е” може да даде само ако получи суверенитета на цяла Армения като залог.
Времената, когато Армения можеше да лавира “между капките”, за съжаление свършиха.

Без повече брачни танци с Русия и флирт със Запада,

 има покупко-продажба, при която Русия ще иска срещу всеки даден от нея витамин да получава не дребни услуги, а пълно изпълнение на брачния договор. Политическото уравнение се опрости: или Армения да запази Карабах и де факто да бъде част от Русия, или да получи шанс да гради независима държавност, но без Карабах.
Поразителна е 

иронията на историята

 Пашинян като представител на "карабахския клан" прави своя избор в полза на суверенна Армения и така губи Карабах. Неговите опоненти в известен смисъл са по-последователни. Представителите на "московския клан" винаги са виждали бъдещето на Армения "при Русия". В този смисъл за тях нищо особено не се променя в уравнението.

Проблемът на "московския клан"

 е другаде. В техните представи Русия е константа. А ние наблюдаваме точно обратното – това е много крехка променлива. Дори сега Москва, затънала в украинската война, вече започва да изхвърля геополитическия баласт. Ако нещата продължат така, в някакъв момент на Русия няма да ѝ останат ресурси да изпълнява ангажиментите си пред което и да е арменско правителство – дори да е най-промосковското, най-лоялното и най-фиктивното. В този случай, вследствие на погрешен геополитически залог, Армения рискува да се лиши и от Карабах, и от собствения си суверенитет.
И все пак е интересно – срещу какво Путин изтъргува Карабах в Сочи? Не вярвам особено, че го е дал (на Азербайджан) просто така, без да поиска нищо в замяна. Той по характер е брокер, пазари се дори когато е с празни ръце. Все още не са толкова зле нещата, че да го даде даром. Но срещу какво? Украйна, зърнената сделка, газовия хъб, байрактари? Всичко това е по отделни сметки, с отделен баланс. Няма как да зная, но ще рискувам да направя предположение. Той може да е 

разменил Карабах срещу Армения

 Но не за арменците, а за себе си. За целта трябва да смени Пашинян с по-приемлив за него човек, "от своите". За да стане това, Реджеп Ердоган и неговото прокси Илхам Алиев не трябва да дават на Пашинян възможност да се изправи, да не преговарят с него, да действат много грубо в Карабах (още повече, че дори няма нужда да бъдат убеждавани за това). Това може да провокира революция в Ереван и да доведе на власт представители на "московския клан". И именно с него Ердоган и Алиев после да се договарят и за коридора (към анклава Нагорни Карабах – б.р.), и за нормализирането на обстановката. Събитията през близките дни ще покажат доколко е правдоподобен такъв сценарий.
Превод: Faktor.bg