Божията мелница мели по-добре от българската прокуратура и съд

Съжалявам, че съдия Цариградска не е магистратът, имащ право да разследва Главния прокурор

Авторът

Авторът

Иван Анчев, Атлантически съвет на България

Гледах преди интервюто по бТВ („120 минути“) на Светослав Иванов със съдия Владислава Цариградска. Няма да ви занимавам с емоциите, които ме владееха по време на цялото интервю. Моите емоции не са важни, за да занимавам хората с тях. Но през цялото време не излизаше от главата ми 

натрапчивият въпрос – къде е държавата

Не съдебната власт, не ПРБ и МВР, не Главна дирекция „Охрана“, а държавата. Къде е била и къде все още е Държавата? Тази с която толкова много се гордеем, че е на повече от 1300 години. Държавата, която позволява един откровен криминален елемент да заплашва (и позори чрез неверни публикации) един български съдия! Къде е държавата, на която от 2004 г. (!) й е известно, че един неин гражданин развива престъпна дейност – 20 години да не предприема никакви мерки срещу него? И за награда – да назначи съпругата му на престижна работа в ГДБОП – МВР. В институцията, призвана да брани държавата от престъпни елементи! Как ще отговори тогавашният директор на ГДБОП (знае се името му) защо за първи и единствен път е назначил служител с външен конкурс, нарушавайки 30-годишна утвърдена практика? 
Кога Системата (винаги с главно „С“) ще изгради своите механизми да се освобождава безпроблемно от своите корумпирани служители? Начините за подобно освобождаване, уви, не са много, но явно и желание няма много. 

Да се върнем на т.нар. „Нотариус“. Явно Божията мелница мели по-добре от българската прокуратура и съд. Но

 колко ли хора е разплакал и „убил“ този „Нотариус“

 за 20-те години, през които е разигравал коня си под съдебния и политически чадър? Ако не го бяха убили онзи ден, колко още години щеше да разбива животите на десетки и стотици хора? Прокуратурата твърди, че „до дни е щяла да повдигне обвинение на Мартин Божанов“. Не вярвам. Не вярвам на Гешев, на Сарафов и на техните производни. Вярвам на Цариградска, за това което разказа по телевизията. Вярвам, че трябва да има граждански натиск, за да се изрият Авгиевите обори на прокуратурата, МВР и съдебната власт. Защото преди 10-на години обществото пак се вълнуваше от подобна драма. Тогава тема беше един друг съдебен брокер – т.нар. Красьо Черничкия. Помните ли го? И какво стана с него? Ами нищо. Както твърдят осведомени, т.нар. Красьо продължавал да бъде вътре в играта. В коя игра – сами се досетете. После дойде Пепи Еврото (жив ли е?) и „Осемте джуджета“. Сега на ред е (мъртвият вече) „Нотариус“. До кога ще се въртим в един и същи кръг като общество? 

И накрая, една идея към Антикорупционния фонд (АКФ). С разплитането на „Осемте джуджета“ доказаха, че могат да правят добри разследвания. Твърди се, че Мартин Божанов е бил особено близък, дори делял един офис, с трима адвокати. Нека АКФ да провери тези трима адвокати кого са защитавали или представлявали, по кои дела, кои са били прокурорите и съдиите и 

какъв е резултатът от тези дела

 Също така, колко често са били едни и същи прокурори и съдии, в съдебна зала с тези адвокати. Дали пък няма да излязат интересни връзки и резултати? 
Вместо епилог: съжалявам, че съдия Цариградска не е магистратът, имащ право да разследва Главния прокурор. Истински съжалявам.