Доган спечели титаничната битка с Ердоан – знак даде посланик Айлин Секизкьок на срещи с „елита” на ДПС в Кърджали

Визитата на първия дипломат на Република Турция вече се използва за летящ предизборен старт от партията на Сокола

Рашид Шукри

Рашид Шукри

Рашид Шукри

Една снимка разбуни духовете сред турците и мюсюлманите в България, и предизвика острата им реакция в социалните мрежи. Документално запечатаният кадър, в който посланичката на Република Турция Айлин Секизкьок е заобиколена от политическия елит на ДПС в област Кърджали. Нейно Превъзходителство бе на двудневно посещение в Кърджалийския регион, а местните медии широко отразяваха срещите, които дипломатът провеждаше. Това, което читателите и зрителите видяха, въпреки че те бяха афишираните като срещи с общински администрации, бизнес или обществени организации, бе че на тях присъства единствено определен кръг от ДПС- арският политически „елит” в Родопите.

dps_poslanik.jpg

Това предизвика основателния 

протест и гняв на хората,

защото срещите се приеха като подкрепа на Анкара за партията на Доган в предстоящите парламентарни избори. Такава ли е истината, или има и друго обяснение посещението на посланичката - можем само да гадаем. Но един въпрос неминуемо изплува в съзнанието на всички. Колко къса памет има Анкара? Властта в Турция забрави ли наглото, грубо и надменно отношение на Доган и партийното ръководство на ДПС спрямо нея. Нека да си припомним няколко  интересни случки и изявления от близкото минало:

- В две поредни години (2016 и 2017), при отбелязванията на майските събития в Джебел, ДПС организира масови освирквания на поздравителните адреси от Република Турция, представени от нейния посланик в България.

- Декларацията на ДПС, с която се осъжда провеждането на референдум за конституционни промени в Турция, в която настоящият президент Ердоан е обвинен:

1.Че превръща Турция в "болния човек на Европа"

2.Стреми се да получи безконтролно цялата власт в държавата

3.Застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи.

- На Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски бе наложена забрана за влизане в Турция. В медиите се появи информация, че са обявени като заплаха за националната сигурност на страната. Организирали контрабанден канал за износ на цигари и по този начин осигурявали финансиране на терористичната организация ПКК.

- В "самолетната криза" на Ердоан с Путин Доган демонстративно "екзекутира" Местан, заради прочетената от него декларация в подкрепа за Турция. По този начин в спора почетният председател на ДПС 

открито взе страната на Русия

- Иван Палчев в открито писмо осведоми България и света, че Доган вече е "обявил война на новия Падишах"...визирайки Ердоан, заради успеха му в провелия се ден преди това референдум. И че Доган ще бъде запомнен в историята "с титаничната битка с Ердоган".

Можем да припомним още много интересни случки, но и от тези е кристално ясно, че ДПС с Доган никога няма да са коректен и надежден партньор за Анкара.

На този фон визитата на турския посланик в Кърджалийска област и дипломатическите знаци, които се опитваме да разчетем, ни дават сериозен материал за размисъл: Дали Майката родина, за каквато се приема Турция от турците в България, не се превръща в Родина- мащеха за тях.
Социологическите анализи показват, че Доган и ДПС са стигнали до абсолютния минимум на политическо доверие от страна на турците и мюсюлманите в страната. Отдавна ДПС не се възприема като техен политически представител.

От друга страна, визитата на г-жа Айлин Секизкьок  в ДПС- арските кърджалийски общини,  се представи от медиите като

сближаване на Доган с Ердоан

Дали е така? Турците и мюсюлманите в България очакваха подкрепа от Анкара, за да успеят да се измъкнат от 30-годишната желязната хватка на Доган, която ги задушава, от крепостните порядки и корупцията, които налага в смесените райони. От визитата на посланик Айлин Секизкьок не стана ясно, че се е запознала от първа ръка с реалностите. Не видяхме нито една нейна среща с редови турци и мюсюлмани, с депесарската опозиция в област Кърджали. А кадрите от посещението вече се използват за предизборна пропаганда от ДПС. Говори се, че от "титаничната битка на Доган с Ердоан", победител е излязъл почетният председател на ДПС. Посещението на посланичката прилича повече на дипломатически нишан, с който се признава Ердоан за победен от Доган. Страничните свидетели на височаещото посещение останахме с тези впечатление. Ако г-жа Секизкьок иска да ни разубеди, да обясни  своята гледна точка, но не пред партийните секретари на ДПС, а пред обикновените турци и мюсюлмани.