Форин Афеърс: Скритото предимство на Украйна

Александра Чинчила - доцент в Училището за управление и публични услуги "Буш" към Тексаския университет "A&M"
Джахара Матисек - професор по военно дело във Военноморския колеж на САЩ и подполковник от военновъздушните сили на САЩ

През 14-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, анализаторите изразиха повтарящи се съмнения относно силата на ангажиментите на Европа към Киев. През по-голямата част от 2022 г. мнозина отбелязаха, че Германия се е забавила с доставките на оръжие за украинските сили и е отнело месеци, за да се съгласи да достави танкове. Други се опасяваха, че някои европейски държави, изправени пред нарастващи разходи за енергия и други икономически трудности, ще ограничат подкрепата си и ще настояват за постигане на мир чрез преговори с Москва. Дори и сега, въпреки постоянния поток от оръжия и помощи за Украйна, някои коментатори предполагат, че руският президент Владимир Путин може би пресмята, че Европа се колебае и че той просто може да надвие западните партньори на Киев.

Но като се фокусират върху оръжията и помощта, подобни оценки пропускат пълния обхват на европейските усилия в Украйна. Съединените щати заслужено получават признание за предоставянето на около половината от 156-те милиарда долара икономическа, хуманитарна и военна помощ, която Украйна получи през първите 12 месеца на конфликта. Въпреки това помощта и оборудването, макар и важни, не са достатъчни, за да обяснят успеха на Украйна на бойното поле: много зависи от качеството и обучението на украинските сили. И в това отношение Европа успя да изиграе особено важна роля. През 2022 г. например Обединеното кралство е обучило около 10 000 украински войници, докато Съединените щати са обучили само около 3 100. И с изключение на Австрия, всяка държава от ЕС, и дори Швейцария, е предоставила някаква форма на смъртоносна или несмъртоносна помощ и обучение на украинските военни от началото на войната.

Всъщност тези европейски усилия се основават на програмите за обучение и консултиране, които страните от НАТО предоставиха на Украйна преди началото на войната: между 2014 и 2022 г. Канада, Литва, Полша, Обединеното кралство и Съединените щати - заедно с дузина други западни държави - обучаваха и консултираха украинските сили по различни умения - от бойно лидерство до оперативно планиране. Съветниците на НАТО също така помогнаха за изграждането на украинските специални сили, за да отговарят на стандартите на НАТО. Тези инициативи се отплатиха: за разлика от 2014 г., когато бяха дезорганизирани и не разполагаха с актуална подготовка за противодействие на руското завземане на Крим и първоначалната война в Донбас, украинските сили успешно осуетиха руската инвазия през 2022 г. и оттогава защитават голяма част от украинската територия. По този начин те използваха тактики за нестандартна война, усвоени от западните съветници, за да спрат руските сили по пътя към Киев, както и по-конвенционални тактики, основани на военна сила и дисциплина, за да спрат настъплението на Русия в източната част на страната.

Но обучението е непрекъснат процес и ще става още по-важно, колкото по-дълго продължава войната. Украйна се нуждае от още новобранци и специализирано обучение в областта на модерните оръжейни системи, които получава от Запада. За да подобри шансовете си за успех в предстоящата пролетна офанзива, тя се нуждае и от опит в координирането на големи маси от сили и огнева мощ в т.нар. oбщовойскови бой. Разширяването на обучението от ниво отряди до взводове, роти и евентуално батальони ще даде на украинските сили гъвкавостта и бързината, от които се нуждаят, за да преодолеят предпочитаната от Русия война на изтощение и да си възвърнат окупираните от Русия територии.

Със своята географска близост Европа е в идеална позиция да осигури тази подкрепа. След нахлуването на Русия и без каквото и да е участие на САЩ, европейските държави приемат и осигуряват цялото основно бойно обучение на новите украински новобранци - превръщайки цивилните в способни войници в рамките на петседмичен курс на обучение. Освен това много европейски държави осигуряват специализирано обучение по въоръжение, като танкове "Леопард" и системи за противовъздушна отбрана, и в момента осигуряват около половината от по-напредналото обучение, необходимо за по-големите украински формирования, за да научат и овладеят маневрената война. Дори повече от оръжията и боеприпасите настъплението на Украйна за изтласкване на Русия от нейната територия ще зависи от обучението. За да се разберат по-добре предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, и начините, по които Европа в частност може да помогне за тяхното посрещане, е от решаващо значение да се признае това важно измерение на военните усилия.

Умения и снаряди

След повече от година тежки боеве поддържането на качеството на силите се превърна в основно предизвикателство за Украйна. Всяка армия, която участва в интензивни бойни действия за продължителен период от време, изпитва спад в бойната ефективност, защото опитните войници намаляват и се заменят с новобранци. Повече от 120 000 души от професионалните, добре обучени сили на Украйна бяха убити или ранени през последната година, а техните заместници включват голям брой мобилизирани граждани-войници, които имат малък или никакъв боен опит. Подобен спад в уменията и опита е очакван и засяга и Русия, чиято армия е претърпяла над 200 000 загуби и е пълна с мобилизирани войници и новобранци от затворите, които нямат желание да се бият и да умират в Украйна.

За да защити собствените си позиции и да си възвърне териториите от Русия, Украйна трябва да продължи да обучава голям брой войници, много от които нямат основни умения, като например как да стрелят, да се придвижват, да общуват и да оказват помощ. Украинското правителство си е поставило за цел да обучава по 6000 нови войници месечно - трудна задача, като се имат предвид силно ограничените ресурси на страната и борбата ѝ за оцеляване.

За да помогнат на Украйна да изпълни тази цел, европейските държави предоставят решаваща подкрепа. Нашите интервюта с украински и натовски служители показват, че инструкторите от страните от НАТО са успели да преминат през основно бойно обучение на около 2500 нови украински войници всеки месец - по-малко от целта на Киев, но все пак важен принос. Известна като операция "Интерфлекс", тази програма започва през юни 2022 г. и се ръководи от Обединеното кралство с помощта на армейски инструктори от Австралия, Канада, Дания, Финландия, Литва, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция.

Обучението се провежда на четири обекта и е продължение на обучението, което беше предоставено от Лондон и неговите съюзници от НАТО преди 2022 г. То е съобразено с това, което украинските въоръжени сили смятат за полезно с оглед на действителните условия на бойното поле в Източна Украйна. Заедно с основното обучение украинските новобранци, които завършат програмата, получават екипировка като униформи, каски, жилетки, комплекти за първа помощ и облекло за студено и влажно време. Успоредно с тези усилия Германия, Латвия, Словакия и Испания също осигуряват обучение на по-малки групи украински войници, около 200 на месец.

Дори закалените в битки украински войници се нуждаят от обучение за използване и поддръжка на голямото разнообразие от оръжейни системи, които сега се предоставят от Запада. От първите месеци на войната Украйна разчита на военно оборудване от различни западни и необвързани донори, за да попълни съществуващите си запаси и да оборудва новите части, които изгражда, за да се подготви за контраофанзивни операции. Някои западни оръжейни системи, като противотанковите ракети Javelin и NLAW, бяха лесно интегрирани в украинските операции, тъй като са лесни за използване или вече са познати на украинските войници. Но много други видове несъветски оръжия и оборудване - включително артилерия, системи за противовъздушна отбрана и танкове - са нови за украинските войници и изискват напреднало обучение за овладяването им.

Всъщност европейските държави имат още едно предимство при ръководенето на тези усилия за обучение: те са запознати с по-голямо разнообразие от оборудване и оръжейни системи, отколкото техните колеги в САЩ. Въпреки че Съединените щати са най-големият донор по отношение на обема на помощта, европейските държави предоставят на Украйна по-широк набор от оръжейни системи, боеприпаси и оборудване. Да вземем за пример артилерийските снаряди: Съединените щати предоставят значителен брой 120-милиметрови минохвъргачки и 105-милиметрови артилерийски снаряди, съвместими с американските оръжия, изпращани на Украйна, но европейските държави предоставят десетки други видове снаряди за снабдяване на голямото разнообразие от оръжия в арсенала на Украйна. Няколко европейски държави, като Словакия, увеличиха петкратно производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да отговорят на украинските изисквания.

Според интервюта с украински войници през февруари 2023 г. повече от половината артилерийски и минохвъргачни системи са дарени от европейски държави, Австралия и Канада. Поради близостта си до Украйна Полша също така поема водеща роля в поддръжката и ремонта на множество западни и съветски оръжейни системи, когато се развалят.

Предвид широкия спектър от оръжия и артилерия, с които работят, европейските партньори са най-подходящи да обучават украинците на тези системи. Действително, според интервютата, европейските държави понастоящем осигуряват по-голямата част от обучението за специализирани оръжейни системи. Например в обекти в Полша украинските танкови екипажи се учат как да използват танкове "Леопард" с помощта на канадски, полски и норвежки инструктори. Европа играе водеща роля и в укрепването на способностите на Украйна за противовъздушна отбрана. Германия обучава украинските сили на своя територия на усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и зенитните оръдия Gepard; Франция и Италия ги запознават със системата за противовъздушна отбрана Aster 30 SAMP/T. Подобен акцент върху обучението по противовъздушна отбрана е от решаващо значение за способността на Украйна да защитава своята инфраструктура и цивилното население. Въпреки това до края на лятото Украйна ще се нуждае от повече от тези европейски системи за противовъздушна отбрана, като се има предвид, че Русия използва ирански безпилотни самолети и ракети, за да причинява съпътстващи щети в цялата страна.

Сложността

Европейският принос не се ограничава само до обучението на украинските сили за работа с нови оръжейни системи. От една страна, Европа оказа решаваща помощ при интегрирането на новообучените части в съществуващите украински сили и при подготовката на Украйна за сложни операции за общовойскови бой. След като отделните войници бъдат обучени, те трябва да бъдат интегрирани в ротните и батальонните части, в които са разпределени. За да могат да организират ефективни отбранителни и настъпателни операции, тези подразделения трябва бързо да се научат да се координират помежду си. Дългоочакваната пролетна офанзива на Украйна за възвръщане на териториите ѝ в южната и източната част на страната ще изисква още по-усъвършенствана координация, включваща бронирани, артилерийски, разузнавателни и въздушни сили, в комбинирана маневрена война. Планирането и провеждането на такива операции в съответствие с принципите на НАТО ще бъде от решаващо значение, за да може Украйна да използва пълния потенциал на модерното въоръжение, което получава от Европа, и да пробие руските линии и окопи.

Европейските държави също така поеха водеща роля в осигуряването на оръжия, които Съединените щати се колебаеха да изпратят, като например изтребители МиГ-29 от Полша и Словакия. Дори прехвърлянето на основни бойни танкове за Украйна, договорено през януари от Съединените щати и много от европейските им съюзници, беше по-скоро европейска, отколкото американска инициатива. Споразумението беше постигнато едва след като Обединеното кралство първо обеща танкове Challenger, а Полша, заедно с 11 европейски държави и Канада, направи подобно обещание за танкове Леопард. Но този принос на САЩ беше до голяма степен символичен, поне в краткосрочен план: Украйна ще получи почти 300 западни бойни танка със съвременни комплекти за насочване и оптични устройства преди пролетната си офанзива, но нито един от тях няма да бъде танк Ейбрамс, който ще пристигне едва по-късно през годината.

Подобна европейска инициатива и решителност може да се окажат още по-решаващи през следващите месеци, тъй като страни като Финландия, Франция, Нидерландия и Великопритания обмислят да предоставят на Украйна изтребители от четвърто поколение и обучение на пилоти на изтребители. Досега Съединените щати все още не са се съгласили да обучават украинците да летят на F-16.

Повече Европа, повече успех

В противовес на твърденията за колебанията на Европа по отношение на Украйна, ЕС и НАТО демонстрираха забележителна степен на единство по време на войната. Нещо повече, този единен фронт е отдолу нагоре, движен от отделните държави, които предлагат обучение, оборудване и друга подкрепа, а не е наложен от Съединените щати. Най-важното е, че макар тази многостранна помощ да не се радва на толкова голямо внимание от страна на анализаторите във Вашингтон, тя отразява истинската обществена подкрепа за Украйна в Европа. Проучване на общественото мнение в държавите - членки на НАТО, през ноември 2022 г. показа, че около 64% от анкетираните смятат, че руската инвазия в Украйна е застрашила тяхната сигурност, а 69% смятат, че тяхната страна трябва да продължи да предоставя помощ на Украйна. В цяла Европа групите на гражданското общество и неправителствените организации отговориха на руската агресия със собствена неформална помощ за Украйна, като противодействаха на руската дезинформация и същевременно набираха оръжия и военна помощ.

Що се отнася до обучението на украинските сили, европейските държави поемат много по-голяма тежест от САЩ, въпреки високите разходи и въздействието върху собствената им военна готовност. Британската армия жертва значителна част от собствената си военна готовност, като обучава и екипира украинци вместо собствените си войници. Комбинираното обучение на въоръжение, което Съединените щати осигуряват в няколко бази в Германия, има много по-ниско въздействие върху американската армия, като се има предвид нейният размер и значителните американски ресурси, които присъстват в Европа. Всъщност Вашингтон трябва да направи повече, за да помогнат на Украйна да обучи своите военни и да поддържа постоянно качество на силите.

Особено необходима област е развитието на офицерите и сержантите от средно ниво. Осигуряването на постоянно качество на украинските младши офицери ще бъде от съществено значение за поддържането на доброто вземане на решения на бойното поле, което е от решаващо значение за успеха на Украйна. Европейските държави вече правят много за обучението на украинците, това е област, в която Съединените щати, със своя боен опит и ресурси, биха могли да поемат водеща роля.

Обучението отнема седмици и месеци, за да даде резултати, и западните съюзници на Украйна не могат да си позволят да чакат, докато в Киев се появят нови нужди. Досега Европа е помогнала на Украйна да получи решаващо предимство по отношение на качеството на силите чрез мащабните си усилия за обучение. Но Съединените щати и техните европейски съюзници трябва незабавно да започнат да планират поддържането на украинската бойна ефективност с допълнителни резервни сили по време на потенциално дълго контранастъпление. По-голямата подкрепа от страна на САЩ би помогнала за увеличаване на обема на обучението и за поддържане на решимостта на европейските партньори, ако техните усилия не успеят да се материализират в бързи украински успехи на бойното поле. Готовността на европейските държави да заделят значителни ресурси - дори в области, в които Съединените щати правят сравнително малко - става все по-важно за отбраната на Украйна и ще бъде от решаващо значение за нейния по-нататъшен успех. /БГНЕС