Форум за свободна Русия: Режимът на Путин е заплаха за цивилизацията – трябва да бъде ликвидиран

Неговата цел е установяването на нов световен ред, основан на произвола на силния

Гари Каспаров, основател на Форум за свободна Русия

Гари Каспаров, основател на Форум за свободна Русия

Режимът на Владимир Путин е екзистенциален враг на съвременната цивилизация – произтичащата от него заплаха може да се премахне само чрез ликвидирането на самия режим. 
Това се казва в обръщение на опозиционната платформа Форум за свободна Русия, основана от двама руски общественици: гросмайстора Гари Каспаров и Иван Тютрин. Авторите на възванието предупреждават, че Путин се опитва да наложи нов световен ред по свои правила:
 
Руският диктатор отново рязко повиши залога във войната, която започна срещу Украйна и целия Свободен свят. "Мобилизацията", която далеч не е частична, смехотворните псевдореферендуми на временно окупираните украински територии, обявеното намерение да анексира тези територии и съвсем неделикатните намеци за възможността да използва ядрено оръжие бележат принципно 

нов етап на ескалацията

Официалната заявка и анексирането на четири области на Украйна окончателно превръща "кримския прецедент" в нова система. Това означава, че всяка държава, чието ръководство се отличава с достатъчно презрение към човешкия живот и авантюризъм, може да погази базисния принцип за категорична забрана на анексиите, който се спазваше до 2014 г. и на който се крепеше установеният през 1945 г. световен ред. Категорична забрана за едностранно, силово отхвърляне от една държава на международно признатата територия на друга държава.

Ако светът се окаже неспособен да пресече поредната анексия като накара агресора да напусне завзетите територии, цялата система на международните отношения окончателно ще рухне. Все повече държави ще разчитат само на силата и все по-често ще прибягват към нея. 

Светът ще потъне в хаос

 Именно това е и главната цел на путиновия Кремъл. Неговата цел е установяването на нов световен ред, основан на произвола на силния.

Самото поставяне на такава цел вече е престъпление срещу човечеството. Още по-тежко престъпление на режима на Путин е това, че опитвайки се да постигне тази цел, той поставя света на ръба на ядрена война. Той може да удържи контрола върху завзетите територии, само ако принуди страните от Запада да спрат военната помощ за Украйна. Единственото средство за такава принуда е ядреният шантаж.

Форумът за свободна Русия заявява, че всяко сътрудничество с режима на Путин е помагачество за престъпници, масови убийци и ядрени маниаци. А съгласието да облече руска военна униформа  превръща човека не просто в помагач, а в съучастник във всички престъпления на режима на Путин. Цената за отказа от мобилизация днес може да е затвор. Но дойде време, когато всеки трябва да реши за себе си каква цена е готов да плати за това да не е на страната на убийци и палачи.

Форумът за свободна Русия призовава страните от Свободния свят да проявят твърдост и да отхвърлят опитите да се намери компромис с режима на Путин или да му се даде възможност да излезе от ситуацията, като „запази имиджа си". Режимът на Путин е екзистенциален 

враг на съвременната цивилизация

 Да се премахне произтичащата от него заплаха е възможно само като бъде разгромена военната му машина и бъде ликвидиран самият режим.

Днес се решава какъв ще бъде нашият свят. Не трябва да допускаме установяването на "нов световен ред по путински". И за това трябва да сме готови да платим цената. Призоваваме за максимално разширяване на военната помощ за Украйна във всички нейни форми.
Kasparov.ru
Превод: Faktor.bg