Гари Каспаров: Войната трябва да завърши с тотален разгром на руския диктатор - той знае, че губи Херсон, ще опита настъпление към Киев и Харков

Путин е като паяк в центъра на паяжина от диктатури и крахът му ще предизвика верижна реакция по целия свят – от Северна Корея до Венецуела, от Беларус до Зимбабве

Гари Каспаров

Гари Каспаров

Путин не се е отказал от целта си да ликвидира украинската държавност – за него Украйна е основното  препятствие по пътя към осъществяване на имперския му план, затова каквото и да стане сега в Херсон, то не означава, че Путин ще е готов на отстъпки. Такава констатация прави един от лидерите на руската опозиция в емиграция – световният шампион по шахмат Гари Каспаров, в интервю, излъчено в Youtube канала „Ми – Україна“. По думите му, сега настъпва най-опасният момент, когато Путин може отново да се опита да започне настъпление към Киев и Харков. 
Той подчертава, че войната трябва да завърши с 

тотален разгром на руския диктатор 

и освобождаване на всички украински територии, включително Крим и Севастопол.
Публикуваме със съкращения коментарите на Каспаров по ключовите теми от интервюто: 

Ситуацията на бойното поле

Ясно се очертава, че положението на руската армия в Херсон е много лошо. Обективно губят, рано или късно ще бъдат напълно обкръжени. Струва ми се, че Путин вече се е примирил със загубата и единствената причина, поради която продължава да държи войските си там е, че той не може просто така да загуби Херсон без да получи нещо в замяна.    
Затова – ако погледнем картата и приготовленията,  които се извършват, смятам, че расте опасността от ново руско настъпление срещу Харков и Киев. Очевидно  при Белгород (Русия – б.р.) и в Беларус се формират ударни групи, които не са от мобилизирани войници.  
Това не означава, че ще постигнат успех, но колкото и да е луд Путин, мисля, че си дава сметка, че Русия няма да издържи дълга война. Той има ресурси максимум за половин година. Зимата може да се окаже тежка не само за Украйна и Европа, но и за руската армия. 
Успехът (на украинската армия – б.р.) на юг ще накара Путин на всяка цена да търси прелом във войната на Изток и на Север. Това е единственият шанс да постигне някакъв военен или политически успех. Иначе губи всички козове за потенциални преговори, на които все още разчита да склони Америка и Европа. 
Руските военни, които са в Херсон, естествено бягат, ако имат такава възможност, не искат да се окажат в този „чувал“, който е достатъчно очевиден.  

Ролята на Беларус

Винаги съм казвал, че Лукашенко ще намери начин да не започне война срещу Украйна. (…) Но ми се струва, че настъпи момент, когато Путин ще го пречупи. Струва ми се, че рискът от настъпление от територията на Беларус е много висок. Дай Боже това да не стане, но смятам, че трябва да сме готови, защото се прехвърлят войски, ясно е, че има прегрупиране и се създават батальони, тактически групи с руски офицери начело. 
Ясно е че и подготовката, и настъплението срещу Киев ще се води много по-професионално, отколкото през февруари–март. Това може да стане сериозно изпитание за Украйна.   

Рреакцията на Запада

Сега се създава много опасна ситуация на Запад. Отново започнаха да се чуват гласове, че трябва да се избегне ескалация. Илън Мъск започна да изказва странна позиция. Бившият президент на САЩ Барак Обама също излезе с достатъчно странно изявление, че „има предели на помощта за Украйна и не трябва да се допуска конфликтът от руско-украински да се превърне в конфликт Русия-НАТО“. Путин отдавна воюва с НАТО и с целия цивилизован свят, затова всички разговори, че не трябва да се допуска ескалация, са безсмислени.  
Според мен не трябва да се чака Путин да натисне червеното копче с тактическо ядрено оръжие. Отдавна е време да се прокарат червените линии и да се каже, че руските военни структури, които атакуват украинските мирни градове и гражданската инфраструктура, ще бъдат унищожени, ако това продължи. Освен това смятам, че отдавна е време да се съобщи на Иран, че заводът, който произвежда дроновете, убиващи украинци, може да бъде ликвидиран в рамките на 5 минути. Време е Западът да покаже политическа воля за водене на война до победа. 
Целта на тази война е окончателната победа на Украйна и разгромът на путиновата армия. Но за съжаление, досега западните политици не са формулирали категорично тази цел. 
Трябва принципно  да се оказва натиск върху западните правителства, за да обявят ясно и недвусмислено задачата: победа на Украйна означава пълно освобождаване на украинските територии, включително Севастопол, изплащане на репарации в  пълен обем, изправяне пред съда на военните престъпници.   

За диктатурата на Путин и края й 

Може да удряш по камък десет пъти, сто пъти, хиляда… и нищо да не се случва,  и при последния удар камъкът се разпада. Да не забравяме, че Хитлер е оцелял  при всички покушения, Германия е разгромена през 1945 г., но до последния ден германската армия се е съпротивлявала и е защитавала Хитлер. 
Струва ми се, че реалният прелом ще настъпи когато стане ясно, че Русия е загубила войната  Към днешна дата абсолютно липсва такова разбиране. Да, има неуспехи, но въпреки това Русия все още има потенциал и появата на човек като Суровикин означава, че Путин се опитва да постигне прелом във войната. Но ситуацията се променя не в негова полза, това е очевидно, остава му все по-малко време. Тази агония  може да е страшна, но трябва да си даваме сметка, че когато умира динозавър, той пада и ако някой се  намира наблизо, също ще пострада. Не трябва да очакваме незабавен прелом, военният потенциал на Путин все още не е изчерпан, затова  призовавам към максимална бдителност и концентрация.  
Путин е като паяк в центъра на паяжина от диктатури и крахът му ще предизвика верижна реакция по целия свят – от Северна Корея до Венецуела, от Беларус до Зимбабве. 
В Иран днес практически тече революция и въпреки  това засилват помощта за Русия – точно защото иранските молли разбират, че крахът на Путин означава крах и за тях, няма да останат и ден повече.
И това, което става днес в Иран, е провокирано от Украйна. Украйна не само устоя, тя показа, че може да побеждава в тази война. Този вятър на свободата вече прониква във всички пукнатини, във всички диктатури. 
От една страна израждането на политическата класа в Русия е трагедия, защото тези хора днес носят смърт и разрушения в Украйна и застрашават целия свят. От друга – това може да е и шанс, защото в крайна сметка може да позволи на Русия след военния разгром в Украйна да се откаже от имперския вирус.  Имперската зараза винаги влияе на съзнанието и създава чудовища.
Превод: Faktor.bg