ГУЛАГ победи Бухенвалд

Български духовници разпространяват суеверия и митове

Архимандрит Никанор

Архимандрит Никанор

Б.Р. Вчера на официалния сайт на БПЦ бе публикувано Отворено писмо към миряните. Под него стоят подписите от монаси и монахини относно въведеното извънредно положение и епидемията с коронавирус. Докато духовниците уверят, че страдат с целия народ в тези критични дни пробутва и  поредната огромна порция митология, съчетана с откровени лъжи и преклонение към Сталин и СССР като носител на световния комунизъм. В българското монашество обаче има и друго мислене. Игуменът на Гигинския манастир Архимандрит Никанор публикува на страницата си във фейсбук свой коментар за Отвореното писмо. Faktor.bg го публикува за своите читатели.

Архимандрит Никанор

Вчера близък човек, вярващ, ме покани да се присъединя към подписка на няколко български манастира и един от Света гора, населен с българи, по повод коронавирусната пандемия.
Текстът на петицията е добър и смислен, но отказах категорично да се подпиша и бих искал вие, които сте ми близки и се познаваме, да знаете защо.
Смятам, че за духовно зрели и опитни хора, каквито би следвало да са игумените на манастири, е недопустимо, дори ако е неволно, 

да разпространяват лъжи

 и да превръщат светата Православна вяра в жалка смесица от измишльотини, митове и суеверия.

Имам предвид пасажа от писмото, касаещ уж спасението на СССР чрез кръстни ходове, икони и т.н. Живял съм 15 години при комунизма, при това във вече по-меката му форма и много добре разбирам пълния абсурд на това, което е написано. Кого се опитваме да излъжем?
Историята с този ливански митрополит Илия е пълен фалшификат. Такъв архиерей наистина е имало, но никакви негови препоръки Сталин не е изпълнявал. Обратното е вярно - срещу много пари. Този въпрос руските богослови отдавна са го изяснили.

10-20 000 църкви не е отворил Сталин, а... Хитлер! На окупираните територии, за да печели подкрепа от населението. Комунистите като виждат зор му подражават и те започват да откриват църкви, но много по-малко на брой. След 1947 г. започват пак да ги закриват...
Няма известен исторически факт по време на Втората Световна война немските войници и офицери "ужасено" да са си захвърляли оръжието и "панически да са бягали". Някой се е погледнал в огледалото и го е написал. Напротив, известна е упоритата им съпротива, коствала много жертви на победителите, до самия край на войната.
Категорично съвестта ми не ми позволява да се подпиша под текст, който нарича "освободителен" похода на Червената армия до Берлин. Той е победен, това - да! 

ГУЛАГ победи Бухенвалд!

Човек трябва да е или безочлив, или с амнезия, за да не помни и да не знае за "освобождението", донесено от съветската армия на Източна Европа. После 45 години "освободените" народи трябваше да се освобождават от "освобождението": 1953, 1956, 1968, 1980 докато накрая 1989 г. най-сетне донесе свободата.
Победният ход на Червената армия, уж предвождан от икона на Божията майка, донесе на България над 30 000 зверски избити без съд и присъда и много още хиляди, погубени в концлагерите по най-жесток, мъчителен и безчовечен начин от Мирчо-Спасовци, Газдовци, Горановци и прочее изверги, които  

сега са в АДА при Сталин и Жуков

 Стотици хиляди бяха пречупените човешки съдби и като резултат живеем в този кошмар, който е днес България.
Това ли ни донесе Света Богородица?!
Колко трябва да си тъп или безбожен, за да твърдиш такова нещо!