Кого честваме с гвардейска рота – поета или терориста и антибългарин Вапцаров?

Призоваваме към исторически катарзис македонците, а ние отказваме да преосмислим собствената си история и социално битие

Ефим Ушев

Без да имам и капка против отбелязването на днешния 111-ти рожден ден на Никола Вапцаров, моля някой компетентен по въпроса да отговори – защо е тази войнишка стража около паметника на поета?

И всъщност поет ли честваме или нещо друго – примерно военен деец, участник във войните за обединението на България, български революционен деец?
И въобще – има ли военен чин поетът от Банско, за да има военни почести за рождението му?
Защото, ако честваме и уважаваме поета, както се кълнем от двайсетина години насам, оставяйки настрана и преглъщайки на тази основа 

антибългарската му терористична дейност и обреченост,

 тогава тази военна стража е една демагогия, идваща от комунистическите ни времена на лъжа и фалш, когато много дълго почитахме предимно съветски деятели, действали срещу заплащане за чужди, небългарски доктрини!

Ако ли пък честваме официално конспираторът на СССР Вапцаров, то явно не сме мръднали ни на йота от фалша, за който призоваваме иначе една друга съседна страна да се отърси от титовизма и болшевишкия си македонизъм? 

Може ли да призоваваш към исторически катарзис в друга държава, след като ти самият не си извършил собственото си преосмисляне на история и социално битие? 

И нека се замислим в такъв случай ще има ли военна стража за рождените дни на Теодор Траянов, Райко Алексиев, Кирил Христов, Трифон Кунев, Любомир Весов и още толкова много големи наши творци...

И ако „стражата” днес е по изричното нареждане на българския президент, който присъства на събитието, а значи и 

въпросите тук директно опират до него

Да го запитаме още веднъж: ще изпълни ли той, в края на краищата, високата си държавническа функция и да започне да зачита, с присътвие и цвете поне, Денят за възпоменание към жертвите на комунизма, определен  от Народното събрание?
Наистина да помислим, дори и с оня въпрос на братята ни откъм Вардара, когато вече започнаха да разбират, че ВМОРО всъщност е стопроцентова българска революционна организация: „Всущност, кого славиме ние тука, кого славиме? Бугарите ке ги славиме? Така?”