Лагерът Белене - свято място за единение на жертви на зловещата руска машина за прекрояване на граници и за преобръщане на съдби

Идва времето за истинско Освобождение на България от Кремъл, догодина отново заедно на о. Персин

Снимки: авторът

Снимки: авторът

Цветан Томчев

От вчера, след поклонението пред жертвите на комунизма на о. Персин не ме оставят мислите за комунистическите лагери. 
Лагерът за политически затворници на о. Персин срещу Белене е създаден през 1949 г. и затворен окончателно през 1989 г. На няколко пъти е затварян и отварян наново.
Бърза справка в интернет сочи, че през
1949 г. там е имало 800 лагеристи, през 1950-1097 лагеристи, през 1952 -2348 лагеристи, през 1959 година - 1896 човека, след това е затворен. Общо около 5000 човека.
Лагерът отново отваря през 1972 и през1984 година по време на т.нар. Възродителен процес. През 1984 г. концлагеристите мюсюлмани и от турски произход са около 500 човека. 
Не срещам информация 

точно колко хора са убити,

 колко са починали от "естествена" смърт или са "безследно" изчезнали. 

За себе си деля политическите репресии в България на два периода като и двата периода са направлявани от КГБ.
Период за прочистване от "врагове" на народа, на всяване на тотален страх и превръщането на българите в безропотна, изплашена маса, "строяща социализъм" и "развито социалистическо общество". Периодът според мен приключва успешно за сталинистите около 1961 г. със затварянето на лагера "Слънчев бряг" до Ловеч.

Вторият период на концлагера Белене е изцяло свързан с асимилацията на българските турци. За мен 

"етническата карта" е особено важна за КГБ

 и в България бива проведен важен експеримент. Разбира се, че насилието към една или друга етническа или религиозна група е предпоставка за сплотяването на групата. Най-ярък пример са евреите, които след Холокоста се обединиха и създадоха Държавата Израел. 

belene2_03_06_23.jpg

Жертви на Възродителния процес се молят на поклонение в Белене

При нас руските тайни служби провеждат аналогична операция. Под претекст за "турската заплаха" от "Юг", българските турци, помаци и цигани с мюсюлмански имена бяха подложени на унизителната репресия за подмяна на имената. Ефектът е видим и до днес. Българските турци и помаците се капсулираха в затворени общности, независимо дали са тук или са изселници в Турция. Раната от преименуването и прогонването им е толкова голяма, че те 

завинаги ще се държат като отделна общност 

и вероятно трябва да минат много години, за да се интегрират отново в нашето общество. 

Вторият етап на т.н. Възродителен процес съвпада с периода преди разпада на комунизма. Помним мощното дрънкане на оръжия в края на 70-те и началото на 80-те с мащабни учения на войските от Варшавския договор. Помним опита за убийство на папа Йоан Павел ІІ и Роналд Рейгън, които подпомагаха и желаеха разпада на социалистическите държави. Четохме за плана "Голгота" на шефа на КГБ, Юри Андропов от 1984 г. и няма как да не свържем втората вълна на репресии през комунизма към българските турци. Те са се подготвяли за падането на "Желязната завеса" и е трябвало да се сформират мнозинства за бъдещата ни парламентарна държава. Олицетворението на едно от тях е ДПС - пълно с агенти на ДС.

Новите партии и синдикати, които се появиха пред изумените ни погледи, ей така, "от нищото" в края на 80-те, около 1988 г. и 1989 г. като дисидентските групи – Независимо дружество за защита правата на човека, Независим профсъюз „Подкрепа“, „Комитет 273“, Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, „Екогласност“, които се обявиха срещу Възродителния процес разбрахме, че също са 

проекти на ДС и фрашкани с ченгета

 Сега отново да се върна на вчерашното честване на 3 юни на о. Персин. 

belene_tako_03_06_23.jpg

Бай Тако е въдворен в лагера през 1949 година

От Първата вълна концлагеристи по политически причини от периода до 1959 г. са останали само двама живи лагерници, единият, със сините очи го виждате на снимката. От вторият период имаше двадесетина лагерници и техни близки, пристигнали от Турция с два автобуса.
Лагерът на смъртта на о. Персин ни разделя етнически и мисля, че всяка година около 3 юни на този мемориал ще бъде най-подходящото място да правим отново националното единение между българи и турци. Всички, които бяхме заедно неволни жертви на зловещата руска машина за прекрояване на граници и за преобръщане на съдби.
Идва времето за истинско Освобождение на България от Русия! ДОГОДИНА ОТНОВО ЗАЕДНО НА О. ПЕРСИН!

belene1_03_06_23.jpg

Духът на комунизма още витае в затвора на Белене - мрачните му символи са кичозната петолъчка на и обърнатото българско знаме на бронята