Леонид Гозман: Страхувам се, че тази война може да е краят на Русия

В състояние ли е Путин да спре? Има ли все още спирачки? Или ще продължи? До самоунищожение или до унищожението, в крайна сметка, на самата Русия?

Леонид Гозман

Леонид Гозман

Какво мисли по тези горещи теми политикът Леонид Гозман, заместник председател на опозиционната партия "Съюза на десните сили"?

Радио "Свобода"

Помните ли Терминатора, на който му падна човешката обвивка и отвътре излиза някакво желязно чудовище?
Е, чудовището излезе!

Путин започна всичко това още през юли миналата година. Спомнете си неговата миналогодишна статия, изпълнена с ненавист към Украйна, с пълно отрицание на нейната държавност, суверенитет, със същото псевдоисторическо бълнуване за някакви си "неправедно" предадени исторически територии, на които тя няма право, които и били дадени просто "да ги подържи", но всъщност във всеки момент можем да си ги вземем обратно.
Проблемът е, че няма нищо, което да възпира човека, който взема решенията, няма парламент, няма независими медии, няма независим съд, гражданското общество е смазано. Нищо не е останало. Това означава, че 

и държава няма

 Ние сме се свлекли до някакво ранно Средновековие, когато съществува единствено волята на княза и нищо повече, никакви държавни структури. 
Съществува само неговата воля, после той 56 минути чете лекция по история, от която става ясно, че воюваме за това, че някога си Ленин, Сталин и Хрушчов са направили някакви грешки. Те отдавна вече са в гроба, освен Ленин. 
Но ние воюваме заради това, че са премахнали паметника на Суворов? Или заради това, че те не ни обичат? Ще воюваме заради това? Абсолютно безумие! 
В заседанието на Съвета за сигурност, което ни показаха по телевизията, видяхме как той седи в огромния си дезинфекциран ковчег, в който живее последните две години, а в съзнанието му, като насън се сменят смътни образи от световната история и той ги коригира. Той живее в този ковчег и в абсолютно измислен от него самия свят.
Но това поведение явно е естествено за него. И колкото повече продължава това, толкова повече той се превръща в самия себе без нищо да го ограничава.
Помните ли Терминатора, когато му падна човешката обвивка и отвътре излиза някакво желязно чудовище?

Е, чудовището излезе

Трябва да сме наясно, че пропагандата работи великолепно, когато нагнетява ненавист към враговете. Друг въпрос е, че когато започнат мащабни военни действия и започнат да пристигат ковчезите това няма да бъде простено на Путин. 
Мисля, че една от причините той да се реши на тази авантюра е, че самият той вярва в националистическите предрасъдъци спрямо украинците, той действително ги ненавижда и презира.
Ако той вярва, че всичко ще стане лесно, защо да не започне война? 
Помните ли как генерал Грачов беше казал на Елцин, че само с един полк за два часа ще превземе Грозни?
Ето това презрение към потенциалния противник се плаща със страшно висока цена.
Аз се страхувам, че тази война може да е краят на нашата страна. Когато Хитлер под аплодисментите на населението на Райха нахлува в Судетите, когато под овациите влиза във Виена, никой не е мислил как ще завърши всичко това. А е завършило с унищожението на Германия, с това, че Германия губи не само завоюваните територии, но и тези, които преди това са били в състава на Райха. 
Аз много се страхувам, че

 това е началото на края на нашата страна,

 която е оцелявала хиляда години.
Страхувам се, че Владимир Владимирович съжалява, че Съветския съюз се разпадна не като Югославия, а би му се искало.
Страхувам се, преходът на съществуването на нашата страна в нещо съвсем друго ще бъде съпроводен с ужасяващи кръвопролития и страдания на нашите съотечественици.
В този смисъл, смятам, че тази война е по-голяма трагедия за нас, отколкото за Украйна.
Убеден съм, че 

Украйна в крайна сметка ще победи

 Не е малка страна, тя е огромна, не е и толкова слаба, че да може да бъде завладяна като Южна Осетия.
Това е съвършено друга структура.
Затова мисля, че в крайна сметка те ще победят, ще минат през жертви, през тежък период, но ми се струва, че ние ще загубим окончателно.
Страхувам се, че той се вижда като новия Сталин, който заедно с Чърчил и Рузвелт седи и разделя света на зони на влияние. Той смята, че при военен сблъсък Западът няма реално да дойде на помощ на Украйна, затова може да продължи да заплашва с война, може да прави всичко, което си поиска, защото те са слабаци и така или иначе ще отстъпят, няма да посмеят и накрая ще дойдат и ще почнат да се молят за преговори и всичко ще се върне по старому.
А аз мисля, че войната ще бъде достатъчно сериозна, тя ще застраши самото съществуване на нашата страна.
Чакат ни крайно тежки времена, да ни даде Бог сили да ги преживеем достойно.

Със съкращения

Превод: Faktor.bg