На крачка от катастрофа: защо МААЕ толерира руските ядрени терористи в Запорожката АЕЦ

Анна Бредихина, Униан

Вече няколко седмици травмираните от Чернобилската трагедия украинци, както и целият цивилизован свят, са под напрежение заради ядрената заплаха, създадена от руснаците в окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Началникът на Главното управление на разузнаването на Украйна – Кирило Буданов, съобщи, че Русия е завършила подготовката за извършване на терористичен акт в централата. Окупаторите са разположили експлозиви при 4 от 6-те енергоблока.

Освен това руснаците са минирали басейна, чрез който реакторите се охлаждат и се предотвратява прегряването им. Извеждането му от строя или взривяването на реакторите ще доведе до 

катастрофа 

с извънредно тежки последици за хората, околната среда и икономиките на много страни. Много от селскостопанските земи в Украйна, Русия и съседните държави може да станат негодни за използване в продължение на столетие. По думите на Буданов, "ситуацията никога не е била толкова сериозна, както сега".
Украинските власти се подготвят за вероятни сценарии на авария, а гражданите търсят полезни съвети в случай на ядрен инцидент. Терористичен акт в Запорожката АЕЦ изглежда особено вероятен на фона на извършеното наскоро военно престъпление – взривяването на Каховската ВЕЦ от руснаците.  Руските окупатори толкова искат по този начин 

да "замразят" украинското контранастъпление 

и да замаскират военните си провали, че няма да се спрат пред нищо. Взривяването на язовирната стена и опустошаването на Каховското водохранилище е потвърждение за това.
Става очевидно, че в тази позорна война за престъпниците от Кремъл няма червени линии, които не биха прекрачили. А и защо трябва да спират?
След взривяването на Каховската ВЕЦ международните организации показаха само едно – безполезността  на своето съществуване. Съветът за сигурност на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, международната агенция за атомна енергия МААЕ, Червеният кръст, освен импотентно "осъждане" и "безпокойство", не направиха почти нищо.

За почти година и половина пълномащабна кървава агресия от страна на Русия срещу Украйна международната общност, регионалните блокове от държави не успяха да наложат санкции на една от "хранилките" на руския бюджет – атомния отрасъл. Русия продължава да запазва лидерските си позиции на световния ядрен пазар. Доходите на "Росатом" са нараснали със 17% през миналата година в сравнение предходната довоенна година. 
При това експортът е нараснал с 15% и вече е 10 милиарда долара. Част от тези пари отидоха за финансиране на варварската война срещу Украйна.

По данни на украинското разузнаване, 

"Росатом" директно е задействан за производство на оръжия

 Тъй като досега на компанията  не са наложени санкции, тя свободно внася материали и оборудване, необходими за производството на оръжия. "Росатом" присъства в 26 държави по света, което позволява на Русия да играе значителна роля на международния пазар като доставчик на технологии за строителство на АЕЦ. Освен това тази компания строи ядрени реактори в различни страни, поръчките от чужбина към нея възлизат на 200 милиарда долара. 

Интересно дали потенциалният ядрен тероризъм, пази Боже, срещу Украйна също няма да накара международната общност да се откаже от партньорството с "Росатом"?

Многомесечните преговори на директора на МААЕ Рафаел Гроси – ту с Москва, ту с Киев, се оказаха безрезултатни. Възможно ли е ядреният регулатор да не може и да не иска да накара Русия да освободи централата, защото руснаците имат голямо влияние върху тази организация и заемат голяма част от ръководните постове в нея? Коварният кремълски боклук в продължение на много години разпростираше пипалата си по целия свят и сега се изискват време и значителни усилия, за да бъдат отсечени. 

Украйна нееднократно е призовавала регулатора да пресече възможността представителите на държавата агресор да влияят на решенията, засягащи сигурността на украинските атомни централи, защото те не могат да бъдат обективни. Въпреки това нищо не е направено. Един от заместниците на Гроси, който е руснак, продължава с лъжливите си спекулации, че украинците създали "мръсна бомба". И смях, и грях.

Последният показателен пример за игра в полза на окупаторите стана посещението на шефа на МААЕ в Запорожката АЕЦ след като руснаците взривиха Каховското водохранилище, което захранваше с вода охлаждащия басейн. Гроси демонстративно не призова руснаците да въведат в по-безопасен режим на работа последния от шестте енергоблока на централата, за което настоява Украйна. При сегашния режим на работа водата в охлаждащия басейн ще бъде изчерпана по-бързо, а последствията от евентуална авария ще бъдат по-трагични.

Директорът на МААЕ направи много странно изявление, с което се опита да оправдае минирането на ядрения обект от руснаците. Според него, ако ядреният терорист разполага мини близо до системите за сигурност на атомната централа с "отбранителна цел", то "функциите, свързани със сигурността на централата не са подложени на съществено влияние". Освен това Гроси без никакво притеснение публикува снимка, на която е прегърнат с представител на "Росатом" в централата, където 

хладнокръвно планират ядрена катастрофа

Какво става със системата за сигурност в нашия свят? Защо организациите, които са създадени да спасяват, не спасяват, а този, който трябва да предотвратява ядрени катастрофи, си затваря очите за действията на терористите?

Става все по-очевидно, че световната система за сигурност, както и много международни органи, чиито представители обичат много да говорят, но не могат да спрат злото, се нуждаят от кардинални реформи. За какво са нужни импотентни организации, които могат само да изяждат значителни средства и да дават работа на хиляди бюрократи?

За съжаление по въпроса с ядрената сигурност на Запорожката АЕЦ Украйна трябва да разчита само на себе си, на героичните си въоръжени сили, за да бъде освободена централата колкото може по-скоро и да бъдат разбити престъпните мечти на врага за втори Чернобил.
Превод: Faktor.bg