„Патриоти” с трудовашко мислене възраждат Строителни войски, разделят и противопоставят нацията

Уж са държавници от европейска и натовска България, а изпитват непреодолима носталгия по времето на комунизма

Робският труд при комунизма бе узаконен като Трудови войски

Робският труд при комунизма бе узаконен като Трудови войски

Димитър Иванов

"Да върнем Трудови, Транспортни и Вътрешни войски. Да върнем "възродителния" процес. Да върнем ДОСО, ЦС на профсъюзите, лагерите "Белене" и "Слънчев ден", Комитета за мир и Комитета за култура, "Знаме на мира", ЦК и ЦКС, ТКЗС и МТС, ЦС на АБПФК, буква "ж" и 200-те хиляди АБПФК.
Да върнем КНИПКИК и КНИПИТУГА, Кифбанмекгеврек и Влаковете на дружбата.
Да върнем Цола, Тако, Мако и Дако. И Янко. И съветската телевизия в петък. И кльоновете по границата. И месец отпуска за застрелян турист от ГДР.
Да върнем всичко, което не е за връщане."
С този ироничен и саркастичен призив Атлантическият съвет на България коментира поредната публична лудост на депутати и Камарата на строителите -  да възкресят Строителни войски, които бяха един от мрачните символи на  безплатния робски труд при комунизма и откровенна 

гаврата с личността

На въпросната среща, проведена официално тази седмица, са присъствали народни представители от БСП и ГЕРБ, но без съмнение водещ фактор е бил председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов – депутат от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО. 

Партията на Красимир Каракачанов, като забие в дъното на общественото доверие превключва на защитен режим - започва да облъчва гражданите с някакви уж патриотарски, но изключително 

тъпи и скучни идеи

То не беше връщане на задължителната военна служба, получаване на работа и записване във ВУЗ ако станеш войник, а сега и рестарт на Строителни войски. 
Сблъскваме се с изключително примитивно мислене за държавници от европейска и натовска България, които явно изпитват непреодолима носталгия по времето на комунизма и социализма.
Да си припомним, че трудовата повинност и този специален  род войски са въведени у нас на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски. Но целта е да се заобиколят клаузи на Ньойският договор, които  значително ограничава числеността на Българската армия. В годините на светлия комунизъм обаче Трудови войски се превръщат в 

оръжие за репресии срещу всички политически опоненти

на „народната” власт. До самото сваляне на БКП и Тодор Живков от власт в тях служеха  основно младежи от малцинствата – цигани и турци, и децата и внуците на политически „неблагонадеждни” елементи, обединени под общото определение фашисти и врагове на народа. Поделенията на Трудови войски в страната  бяха неофициални свърталища на робски труд, гарниран с извращения и унижения. През последните 30 години в прехода към демокрация този тумор бе умъртвен и отстранен. 
Как обаче строители и депутати си представят да възкресят сега Строителни войски? Първо, трябва да върнат наборната служба със закон. Второ, Строителни войски са тоталитарна форма и не могат да бъдат функция на съвременна натовска армия.
Радетелите на тази скандална идея трябва да са наясно, че ще се сблъскат челно и с 

нарушаването на основни човешки права, 

а перверзното им начинание ще се превърне в източник на дискреминация – младежите да бъдат пресявани по произход и социален статус. Искрен Веселинов от ВМРО съвсем не крие, че чрез този род войски младите хора в гетата без образование ще имат възможност да получат занаят. Но големият „патриот” и дума не обелва по какви критерии ще разпределят момчетата – едните в елитни поделения, а другите - в трудови лагери? Дано само не приложат съмнителните практики, по които македонците получават българско гражданство. Как „патриотите” ще облекат законово тази репресивна и дискриминационна практика, която в крайна сметка ще доведе до още по-тежко разделение и противопоставяне в обществото?
Стратезите на новите Трудови войски мълчат по ключови параметри -  каква трябва да бъде числеността на българката армия, ако се въведе наборната военна служба, както и колко ще струва на бюджета издръжката й?

Проблемът на авторите на тази миришеща на обикновен фашизъм идея е, че имат просто трудовашко мислене, а в главите им се блъскат хаотично сърпове, чукове и павета, които са несъвместими с идеала да бъдеш част от Строители на съвременна България.