„Патриотите” от ВМРО като пиарска агенция на ДПС и ислямистите

Курбан Байрама на Ердоган срещу Ататюрк, „войводите” като скачени съдове с хората на Доган

Лидерът Красимир Каракачанов

Лидерът Красимир Каракачанов

Светослав Пинтев 

Курбан Байрам на Ердоган бил станал по-тържествен заради връщането на „Света София “на исляма. 
Сигурно защото при превръщането й в джамията Мехмед Втори Завоевателя проклина всеки, който би дръзна отново да промени предназначението на храма. А той цени този конкретен султан, не ще да му скърши хатъра явно…
„Повторното отваряне на великата джамия„ Света София “- 

86-годишна рана в сърцето на нашата нация 

- добави към радостта на нашия празник“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в приветствие чрез видеовръзка към местните служители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за Курбан Байрам. 
А кой ли зъл гений е нанесъл тази люта рана в сърцето на турците? Казва се Мустафа Кемал Ататюрк, баща на турците, но за него след малко.
Ердоган обясни също, че се стреми да проведе предстоящия партиен конгрес като 

"ново възкресение, нов възход"

 И има защо да иска това след драматичния срив в доверието към партията му, която е ислямистка, а на местните избори тя загуби Анкара, Истанбул, Анталия, Измир, Диабекир. В самата ПСР

 отдавна зрее бунт срещу него

 Бившият президент Абдуллах Гюл (2007 – 2014), един от най-верните му хора през годините, бившият министър на икономиката Али Бабаджан и редица други видни съпартийци го критикуват яростно и е публична тайна, че се канят да създават нова партия. Абдуллах Гюл е също  парче ислямист, дори се славеше с това, че  съпругата му парадира със забрадката си на публични места, за да демонстрира  неуважението си към светските принципи на републиканска Турция, въведени от Ататюрк. Ердоган пък направо наложи носенето на забрадки в учрежденията, за да е ясно всичко. Сега направи следващата стъпка по този
 
опасен път

Десети състав на Държавния съвет на Турция отмени решението на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане Света София в музей. 
Съдът реши, че онзи исторически указ, под който седи подписа на основателя на модерната турска държава превръща „Света София” в музей, е незаконен. 
Това е ясен знак за ислямистите, откровена заплаха към   основаната от Ататюрк през 1923 г Републиканска народна партия, която сега е основната опозиционна сила и се кани да вземе властта от Ердоган. Същата, която победи ислямистите на президента на местните избори, като взе Анкара, Истанбул и редица други метрополии.
След това решение Тайип Ердоган

 светкавично подписа указ 

за прехвърлянето на Света София на турската служба по религиозни въпроси и за възобновяването на мюсюлманските религиозни ритуали там. Той просто нямаше търпение да 

хвърли ръкавица в лицето на кемалистите

И на цяла светска Турция, разбира се. Като за целта се облегна на национализма и ислямизма на т.нар.черни турци, от които твърди, че произхожда, т.е. кастата на унижените и оскърбените, онези които до неговата поява никога не бяха помирисвали власт за сметка на белите турци, свързвани с кемализма. Стар негов трик, но този път с декор вдигнатата още от Юстиниан Велики църква.
В турското общество Света София бележи дълбока разделителна линия. 

И за нашето ли трябва да е разделителна линия ? 

В стила на ранния Волен Сидеров ВМРО предложи  джамията в София "Баня Баши" да стане музей като реципрочна мярка на превръщането на "Света София" в Истанбул в действаща джамия. Това обяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в ефира на NOVA. Според неговите думи било редно да има такава реакция на действията на турския президент Реджеп Ердоган.
"Цариград не е останал без джамии. В никакъв случай въпросът не е религиозен, а политически и показва пренебрежително отношение към православния свят. Това е провокация най-вече към западните държави", заяви Контрера.
В този смисъл и ние сме западна държава.  И ще направим чудесен подарък на Ердоган, ако тръгнем към подобна безсмислица. Ще му направим блестяща услуга, която ще му помогне да сплоти по-плътно около себе си ислямистите в Турция, да спечели нови фенове в България, където мюсюлманската общност е доста скептична към него, да тръби как правата на мюсюлманите у нас се нарушават, че и мигранти може да пусне, но  това едва ли е важно за пиарските акции на ВМРО.
Подобни призиви ще сплотят неминуемо и редиците на ДПС, ще си вдигнат резултата на предстоящите избори и пак ще са в позицията официално да раздават порциите. Това ли е идеята на мероприятието? Всъщност отдавна се говори, че така наречените патриоти и депесарите са скачени съдове, които взаимно се грижат да сплотяват електоратите си.
И атакиста Волен твърдеше, че нападението срещу "Баня Баши" не е имало за цел да вдигне акциите на ДПС, но то направи точно това преди години. А подобни циркове на „патриотите”  взеха да стават опасна традиция.