Практиките и кадрите на Радев и българският конституционализъм

Това ли са най-добрите кадри за правовия ред и демокрацията?!

Стратегът и бъдещия конституционен съдия

Стратегът и бъдещия конституционен съдия

Цветанка Андреева

Елитният възпитаник на идеологическия стратег на БКП - Александър Лилов е назначението на Радев в Конституционния съд. Не става дума за лустрация или оспорване на личния морал на Янаки Стоилов в новото му амплоа на блюстител на правосъдието. 
Актът по назначаването му за конституционен съдия е показателен за 

процеса на трансформация на бившия елит в настоящ с помощта на Румен Радев

 Днес пазители на конституцията стават онези, които потъпкаха конституционализма в България и го забраниха за десетилетия.
По време на техния комунистически режим дори термина конституционно право беше забранен. Комунистите безмилостно репресират най-добрите ни правни авторитети. Изхвърлят ги от университетите в лагери и затвори, отнемат им правата и забраняват учебниците и книгите им. Компетентността на българските конституционалисти е най-големият враг на тоталитарната им идеология, завладяла държавата. 
Когато комунизмът започна да ерозира и очевидно губеше в Студената война стратезите като Лилов и учениците им започнаха да се преориентират и да чертаят бъдещето – нова политическа система, нов икономически ред, които те да овладеят наново. 

За 45 години комунистите бяха унищожили всичко – елит, учени и литература. През 90-те от комунистите-реформатори не можеше да се научим на конституционализъм и правов ред. Томовете им бяха пропагандна ода за тоталитарната държава и не ставаха за нищо. 
Тогава извадихме старите забранени учебници от преди 1944 г., които дядовците ни бяха запазили. Аз лично съм чела учебниците на професор Владикин – голям български конституционалист, задочно осъден на смърт от Народния съд. 

За жалост днес, след като с един акт Радев и Кирил Петков 

едновременно потъпкаха конституцията, 

президентът изпраща в Конституционния съд идеологическия ученик на Лилов, а не някой наследник на българските конституционалисти. 
Радев реанимира целия комунистически елит – от агентите на ДС през синовете и внуците на върхушката на БКП до възпитаниците на червените стратези. Това ли са най-добрите кадри за правовия ред и демокрацията?!