Путин по-скоро ще се идентифицира като международен терорист, отколкото да изпусне Беларус

Авторът

Авторът

Цветанка Андреева

Днес в отговор на затвореното въздушно пространство за Беларус Русия спира полетите на две европейски авиолинии. Това е първата стъпка на Кремъл след дипломатическия скандал между Беларус и Западна Европа за приземения насилствено самолет чрез държавен тероризъм от Лукашенко и ареста на опозиционния журналист Роман Протасевич.
Путин ще се бие за Лукашенковския Беларус на живот и смърт, защото: Путин е обвиняван от привържениците си, че губи контрол и влияние над задграничните си зони на влияние, след като демократичният свят се възправя все по-единно срещу режима му. След като авторитарната му власт е заклеймена, а влиянието му среща желязната съпротивата на Прибалтика, на голямата част от източноевропейските държави, след като изпусна Македония и Черна гора в НАТО, след категоричната политика срещу режима му от Румъния и не толкова категорична в България, след загубата му на влияние и контрол, и отхвърлянето му в Украйна.

 Всъщност той вече

не изглежда велик руски „император“

в очите на поддръжниците си. 

Притискан от Китай, който не желае икономически съюз с бедна Русия, а само да изсмуква на безценица ресурсите й и при засилващата се макар и в репресивния му режим опозиция той изглежда все повече като звяр в клетка. Факт е, че много диктатори свършват по този начин. Оттук насетне за жалост Путин ще усеща все повече, че губи контрол, а това ще го озверява и фанатизира. Ще се съпротивлява за сметка на народа си, който ще е принуден да изживява натиска тип „да ядат пушки“. 

Хибридната му война е изключително силна, но срещу нея вече се организират държави и съюзи за контрареакция . Горещата му намеса с оръжие някъде само ще ускори ликвидирането му в политиката. Затова за него загубата на контрол и над Беларус ще е фатална за политическото му оцеляване! 

Дано само България не остане скритата му надежда за пробив на Балканите в източния фронт и ЕС, чак до сърцето на НАТО. Но със сигурност фиксира Сърбия и България като коридор и зона на влияние. В Кремъл определено  имат политически план за нас.