Путин: Ти мислиш, че не вярвам в демокрацията. Не бъркаш много

"За Путин лъжата е изкуство", спомня си Камерън отговорът на руския президент на въпроса за нахлуването в Източна Украйна

Камерън и Путин

Камерън и Путин

Във Великобритания излезе мемоарната книга на бившият премиер Дейвид Камерън, която успя да предизвика недоволството на Бъкингамския дворец. Но не по-малко недоволен е и Кремъл, Камерън сподели спомени за познанството си, срещите и мнението си за руския президент Владимир Путин. Напълно откровено.

Вдъхновен от Солженицин

Книгата започва със спомените на Дейвид Камерън за Итън, Оксфорд и, колкото и странно да звучи, за Съветския съюз, който, по думите на експремиера, оставил у него незабравимо впечатление.
По думите на Камерън, той пожелал да отиде в Съветския съюз, когато чул една от речите на Александър Солженицин.
По това време Камерън прочел за проекта Транссибирска магистрала и решил, че това ще е неговия маршрут.
"Това пътуване силно ми повлия", пише той в мемоарите си.
Пътешествието му започва в "мрачния сив град" Находка. 
"Сега е трудно да предам на читателя колко мрачен изглеждаше Саветският съюз в средата на 80-те години. По време на престоите на гарите във вагоните влизаха местни жители, които искаха да купят или да разменят нещо за храна. Аз идвах от Япония, бях си купил портокали и те стояха на масичката в купето ми. Хората във влака ги гледаха като омагьосани", разказва той.
"Убедих се, че съществуващото клише за това, че съветските хора обожават западната музика и мечтаят за джинси  съвсем не е клише. Те разказваха колко завиждат на Запада, че знаят, че техните лидери лъжат, а пропагандистките сводки за успехите на СССР са глупости", пише Камерън.
По времето, когато повечето чужденци пътуват из СССР в състава на организирани групи, Камерън и негов приятел от училище пътуват самостоятелно и привличат вниманието на спецслужбите.
"На всяка гара или летище ни посрещаше човек в дълго, черно кожено палто. Той винаги знаеше къде отиваме".

"Националист от старата школа"

Много години по-късно, на среща на Г-8 Дейвид Камерън се среща с Владимир Путин и му разказва за своето пътуване, за градовете, които е посетил: Москва, Ленинград, Ялта, Киев... Путин, го прекъснал, без да го доизслуша: "Ялта и Киев вече не са част от моята страна".
Камерън разказва: "Видях за миг силната болка, която разпадът на Съветския съюз е причинил на този националист от старата школа".
Бившият британски премиер описва и спомените си от руско-грузинската война през 2008 година:
"Това беше очевиден пример за незаконна агресия и окупация" и си спомня, че тогава написал коментар за медиите:
"Къде ще се повтори това утре? В Украйна? В Централна Азия? В Латия?" 
И коментира с днешна дата в спомените си:
"Казват, че не трябва да се правят предсказания в политиката. Но понякога, даже без да го осъзнаваш, предсказваш бъдещето".

"Корупция"

В книгата си Камерън признава, че съжалява, че се е въвлякъл в борбата за домакинстовто на Световното по футбол през 2018 година (което се проведе в Русия - бел. ред.).
 Той се надявал, че Британия, с нейните футболни отбори, традиции, стадиони, страстни фенове, има всички шансове да спечели. Проблемите, според него, обаче, били два. Първият, че решението се вземало от ФИФА - организация, "изложена на корупция". Вторият - че противник на Лондон била Русия, чието правителство "било готово на всичко, за да спечели".
"Путин даже не си даде труда да дойде, когато се представяха кандидатурите. Рибата беше продадена още преди ние да стигнем до пазара", признава Камерън.

"Ти мислиш, че не вярвам в демокрацията. Не бъркаш много"

През 2013 година е срещата, която Камерън сравнява по значение с преговорите между Маргарет Татчър и Михаил Горбачев. Британският премиер заминава за Сочи за преговори с Путин. Срещата започнала с това, че Владимир Путин се изказал по всички въпроси, които били обозначени на картончета с "пищови" лежащи на масата пред него. След известно време обаче, той ги отместил настрани и казал:
"Виж, не искам да започваме обичайния спор, в който ти казваш: "Вие бъркате по отношение на ситуацията в Сирия и Либия", а аз отговарям: "Не, Вие бъркате". Искам да си поговорим много откровено и да измислим план за действие" и аз се зарадвах на това предложение", спомня си Камерън.
Тогава помня, че му казах:
"Искам да се обединим с едно обединено правителство на Сирия и да унищожим Ан-Нусра". 
"Да ги унищожим? Оооо, ти вече говориш на моя език", отговори ми Путин.
През лятото на същата година той дойде във Великобритания на среща на Г-8 и го поканих на "Даунинг стрийт". По това време между нас имаше нещо като взаимно разбирателство и Путин даже си позволяваше да се шегува. Веднъж ми каза:
"Дейвид, знам, че според теб, имам рога и опашка и, че не вярвам в демокрацията. И знаеш ли - не бъркаш много".

"Мъжете трябва да се женят за жени"

Преди срещата на Г-20 през 2013 година руският парламент прие така наречения Закон за забрана на гей-пропагандата, а малко преди това у нас бяха разрешени гей-браковете. Когато се срещнахме с Путин на четири очи повдигнах въпроса за правата на гейовете, казах, че според мен законът е "санкционирана от държавата хомофобия".
Той ми отговори, че в Русия имат проблем - намалява населението и на него му е нужно мъжете да се женят за жени, а те да раждат много деца.

"Путин премина границата"

"Това напомняше на епизод от Втората световна война - танкове навлизат в градовете, превземат сградите, на улиците се появяват контролно-пропусквателни пунктове. Свалят се националните символи и се вдигат знамената на окупаторите. Само, че това не беше Адолф Хитлер през 1939 година. Това беше Владимир Путин през 2014-та. Когато нахлу в Украйна той пресече не само географска, но и политическа граница", спомня си Камерън окупацията на Крим.

"Лъжата за него е изкуство"

Камерън си спомня първата си среща с проруския бивш президент на Украйна Виктор Янукович в Давос през 2007 година. Тогава Янукович му се сторил "отвратителен представител на диктаторската клептократска марионетка от съветски образец".
Според него, докато целият свят е следил Западна Украйна, Путин гледал Източна. 
"Нахлуване - практически в Европа, практически на прага на НАТО. Какво ми оставаше? А бях изгубил години, за да развивам отношения с този човек", пише експремиерът.
Въпреки това, се обадих на Путин два дни след нахлуването в Украйна, след това говорих с него още три пъти. Не го питах за моитвацията му, не си задавах този въпрос. Беше очевидно, че Русия се страхува от западното влияние - от ЕС, и най-много от всичко - от НАТО. А Путин го движеше идеята за "руската държавност".
"За Путин лъжата е изкуство", спомня си Камерън отговорът на Путин на въпроса за нахлуването в Източна Украйна.
"Той твърдеше, че руските военни нямат отношение към това, въпреки, че нашите служби вече бяха установили, че около 60% от военните в Източна Украйна са руски".
Говорих с Путин след като свалиха "Боинга" над Донбас. За пореден път имах чувството, че говоря с тухлена стена. 
"Загинаха стотици хора", му казах.
"Това няма отношение към нас", студено ми отговори той.